Videó: Petri-csészében lévő emberi agysejteket tanítottak meg videójátékozni

Videó: Petri-csészében lévő emberi agysejteket tanítottak meg videójátékozni
Elszánt ausztrál tudósok emberi „miniagyakat” tanítottak meg videójátékozni. Nem olyan ügyesek, mint az ember, de rendkívül gyorsan tanulnak. „Kiborgagyaknak” is nevezik őket.

A Cortical Labs ausztrál biotechnológiai startup kutatói Petri-csészében lévő agysejtek állományát tanították meg játszani a Pong nevű videójátékkal. Az áttörő tudományos eredményekről a hvg.hu számolt be a New Scientist összefoglalója alapján.

A kutatócsapat először egy pinpongra hasonlító játék egyszerűsített változatát készítette el. A tömb jobb és bal oldalára küldtek jeleket, ezek jelezték, hol van a labda. Válaszul az agysejtek neuronjai jeleket küldtek vissza, hogy mozgatni tudják az ütőt.

Brett Kagan, a Cortical Labs tudományos vezetője szerint a miniagyak joggal nevezhetők „kiborgagyaknak”. Véleménye szerint a Mátrix egy különleges változatát alkották meg, ahol a miniagyak azt hiszik, hogy ütőként léteznek, és egyetlen feladatuk eltalálni a labdát. A miniagyak nem olyan ügyesek, mint az ember, sokkal gyorsabban tanulnak viszont, mint a hasonló célra programozott mesterséges intelligenciák.

A Cortical Labs reméli, hogy munkájuk olyan kifinomult technikához vezethet, ami megnyitja az utat a számítástechnikai eszközökkel kiegészített, de „élő” szerkezetek felé.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!