Vezeték nélküli fej-és fülhallgatók előnyös oldala

Vezeték nélküli fej-és fülhallgatók előnyös oldala
A technika rohamos fejlődésének köszönhetően nagyon sok műszaki cikk érhető már el vezeték nélküli változatban is. Ehhez nagyon könnyen hozzá is szoktunk, hiszen az ilyen eszközök használata igen sok szabadságot ad. Emiatt lettek olyan közkedveltek a vezeték nélküli fej- és fülhallgatók is. Az ily módon történő zenehallgatás sokkal kényelmesebb és élvezetesebb. Nem kell a hosszú és zavaró vezetékekkel bajlódni, amibe folyton beakad a kezünk. (X)

Az ilyen típusú fej- és fülhallgatók használata sokkal kevesebb nyűggel jár, mint a vezetékes társaiké. Sportolás alkalmával különösen előnyösek, hiszen így nem zavar bennünket az előttünk lógó kábel, és a mobiltelefon elhelyezésével sem kell vesződni. Különböző mobiltartó pántokkal a karunkra helyezhetjük, de ez télen, ha mondjuk, a szabadban futunk, még nagyobb nyűg. A vezeték nélküli fej-és fülhallgatóknál nincs ilyen gondunk, csupán felrakjuk a készüléket a fejünkre vagy bedugjuk a füleinkbe, elindítjuk kedvenc zenénket, mobiltelefont a zsebbe tesszük, és indulhat is az edzés. Így csak a sportra koncentrálhatunk, teljes mértékben elengedhetjük gondolatainkat.

A kábeles fej-és fülhallgatóknál igen bosszantó, amikor zenehallgatás előtt percekig el kell bíbelődnünk a kábel kigubancolásával. Közben fennáll az esélye annak is, ahogy valahol megtörik, és hamarosan dobhatjuk is a kukába.

A bluetooth-os eszközök használata télen is sokkal egyszerűbb, hiszen a kabátunk begombolása során sem kell a kábellel vesződni. Az ilyen készülékek nagy hatókörrel rendelkeznek, így lakáson belül szabadon mászkálhatunk, miközben zenét hallgatunk anélkül, hogy a telefont vagy a táblagépet magunkkal vinnénk.

Ha a fejhallgatókról beszélünk, érdemes megemlíteni az on-ear, fülre helyezhető és over-ear, fület körülvevő fejhallgatókat. Az on-ear típus előnye, hogy több órás használat után is kényelmesek maradnak. Viselésüktől nem fájdul meg a fülünk, hiszen súlyuk elenyésző. Hangszóróik kívülről nincsenek leszigetelve, így a hang mindkét irányba terjedhet. Ennek az a hátránya, hogy gyengébb basszust eredményez, és a kiszűrődő zaj mértéke is nagyobb.

A másik típus, az over-ear teltebb hangzást biztosít, és a külvilágból érkező zajok is minimálisan hallhatók használat közben. A külvilág felé is igen jól szigetelnek. Egyetlen hátrányuk, hogy hosszabb használat után zavarók lehetnek, hiszen maga az eszköz is nehezebb és a hangszórók is nagyobbak benne.

A bluetooth-os fej- és fülhallgatók már igen széles választékban kaphatók. Az alacsonyabbtól a magasabb árkategóriákig.

Mire érdemes odafigyelni, amikor vezeték nélküli fejhallgatót vásárlunk?

Vásárlás során érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Ha hosszabb távra gondolkodunk, akkor ajánlott a minőségi fejhallgató vásárlása. Ennek ismérvei a masszív szerkezet, minőséges anyag és kényelmes súly. A túl könnyű típusoknál fennáll a törés esélye.

Mivel a fejhallgató a hanganyag közvetítésére hivatott, így fontos, hogy jó hangzással is rendelkezzen. Mivel egy viszonylag nagyobb készülékről van szó, fontos, hogy vásárlás előtt felpróbáljuk a fejhallgatót. Ajánlott legalább 5-10 percig viselni, és csak akkor vigyük haza, ha kényelmes a viselete. Hogy kinek milyen modell felel meg, az teljesen egyénfüggő, fej- és fülformától függ. Érdemes odafigyelni a készülék üzemidejére is, hogy hány óráig tudjuk használni újratöltés nélkül.

Amennyiben sokat utazunk, és útközben van szükségünk a fejhallgatóra, vegyük figyelembe annak hordozhatóságát is. Ilyenkor olyan típust vásároljunk, amelyhez tok is jár.

Ha zajos környezetben használnánk a fejhallgatót vagy olyan helyen, ahol nem szeretnénk a körülöttünk lévőket zavarni az általuk hallgatott zenével, akkor mindenképp az over-ear változat a nekünk való. Ha az erős basszus és a mély hangok kedvelői vagyunk, akkor ilyen modellt érdemes választani.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!