Védelmező algoritmusok: a mesterséges intelligencia szerepe a környezetvédelemben

Védelmező algoritmusok: a mesterséges intelligencia szerepe a környezetvédelemben
Sokan aggódnak az MI környezetre gyakorolt káros hatásai miatt, de vajon tényleg csak veszélyt jelent? A mesterséges intelligencia nem csupán a digitális tartalom létrehozásának és feldolgozásának eszközeként szolgál, hanem fontos szerepet játszik környezetünk megóvásában is. Fekete Csaba Csongor, 20 éves tapasztalattal rendelkező mesterséges intelligencia szakértő segítségével tekintettünk át, miként segíthet a mesterséges intelligencia környezetünk megóvásában.

Tartalomtömörítés és energiahatékonyság

Az MI rendszerek kulcsszerepet töltenek be a digitális tartalom tömörítésében, például a videók esetében. Az internetes forgalom 82%-át videós tartalmak teszik ki, amely jelentős adatforgalmat és tárolást generál, nagy mennyiségű energiafelhasználás mellett.

A tömörítést szolgáló fejlesztések lehetővé teszik a nagyméretű adatfolyamatok hatékonyabb kezelését anélkül, hogy az a felhasználói élmény rovására menne. A DeepMind által végzett kutatások arra összpontosítanak, hogyan lehet a mesterséges intelligenciával a számítógépes rendszerek energiafelhasználását optimalizálni.

Zöldítés az adatközpontokban

A mély tanulásra épülő modellek nagy mennyiségű számítási erőforrást igényelnek, ami jelentős energiafogyasztással járhat. A nagy adatközpontok és szerverfarmok üzemeltetése, amelyek ezeket a rendszereket táplálják, komoly környezeti terhelést jelenthetnek.

A Google által alkalmazott mesterséges intelligenciára épülő optimalizálási folyamatok például 40%-kal csökkentették az adatközpontok hűtési költségeit. Ez nemcsak környezetbarát, hanem költséghatékony megoldás is.

Éghajlatváltozás modellezése

Az MI nélkülözhetetlen eszköz az éghajlatváltozás modellezésében. A kutatók szerint kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy globálisan hatékonyabb intézkedéseket tegyünk a környezetvédelem érdekében, mind a szennyezés visszaszorításában, mind a megújuló energiaforrást szolgáló hálózatok stabilabbá tételében (pl. napelemparkok optimális telepítésében). A mesterséges intelligencia által generált adatok és modellek segíthetnek a klímaváltozás hatásainak jobb megértésében és az ezekre adott hatékonyabb válaszok kidolgozásában.

Több száz év előrelépés az anyagkutatásban

A Deepmind mesterséges intelligenciája forradalmi lépést tett az anyagtudomány terén és 800 évvel a jövőbe repítette a kutatókat. Az áttörés eredményeként számos új inorganikus kristályt fedeztek fel, melyek hatalmas potenciállal rendelkeznek a technológiai fejlődés terén. Ezek az anyagok nem csupán új irányokba terelhetik a társadalmat, de a szupravezetőktől a következő generációs akkumulátorokig számos területen forradalmi változásokat hozhatnak.

Az ilyen mérföldkövek révén előreléphetünk a fenntartható energiatermelés, az egészségügyi eszközök fejlesztése vagy akár a környezetvédelem terén.

„Fontos, hogy felismerjük és kihasználjuk az MI által kínált lehetőségeket az éghajlatváltozás és környezetszennyezés elleni harcban. Tehát, amikor az érme egyik oldaláról olvasunk, ne hagyjuk figyelmen kívül az MI fenntartható jövőnk formálásában játszott igen fontos szerepét sem, valamint, hogy a legfontosabb kérdés, hogy maga az ember, melyik felhasználási módját részesíti előnyben” – zárja sorait a szakértő.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!