Van egy rejtett beállítás a Windowsban, kapcsold be!

Van egy rejtett beállítás a Windowsban, kapcsold be!
A Windows 10 számos hasznos funkcióval rendelkezik, de ezek közt olyan is akad, amiről többség talán egyáltalán nem tud. Ilyen az alábbiakban bemutatott, zsarolóvírus elleni védelem is.

A Windows 10-et nemcsak a normál számítógépes kártevők ellen készítette fel a Microsoft, hanem a zsarolóvírusok (ransomware) ellen is: a Windows Defenderhez hasonlóan ez a funkció is alapból a rendszer része, a felhasználóknak csupán aktiválniuk kell - írja a hvg.hu.

A vonatkozó felületet a Zsarolóprogram elleni védelem név alatt találni, és a legkönnyebben a Start menüből tudjuk elérni, ha ott elkezdjük begépelni a “zsaroló” kulcsszót. Ha a normál úton próbálkozna, akkor előbb navigáljon a Gépházba, ott válassza ki a Frissítés és biztonság, a Windows biztonság, a Windows biztonság megnyitása és végül a Vírusok és veszélyforrások elleni védelmet. Ezután görgessen a lista aljára.

A zsarolóvírusok elleni beállítás fájlokat, mappákat és memóriaterületeket védelmez a kategóriába illő veszélyes programoktól, és attól, hogy a rosszindulatú alkalmazások jogosulatlan módosításokat hajtsanak végre az eszközön. A felületen – miután aktiválta – minden olyan mappát érdemes ellenőrzés alá vonni, amiben fontos állományok találhatók. Ezeket a Védett mappák menüpontban tudja beállítani. (A rendszer gyárilag úgy van elkészítve, hogy a Windowshoz tartozókat már intézkedés nélkül figyelje, így azokat nem kell felvenni a listába.)

A funkció úgynevezett blokkolási előzményekkel is rendelkezik, ahol megtekinthetjük, mik azok a programok, amiket nemkívánatosként kategorizált a szoftver. A funkcióval természetesen kivételek is beállíthatók, vagyis olyan elemek, amikről biztosan tudjuk, hogy nem fertőzőek, és amiket ezért nem szükséges ellenőrizni. Azt pedig, hogy miért érdemes aktiválni a zsarolóvírus elleni védelmet, talán az ESET kiberbiztonsági cég figyelmeztetése írja le a legjobban: 2021 a zsarolóvírusok éve lehet.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!