Változik a Google a keresője

Változik a Google a keresője
Belepiszkálnak a kereső mögött dolgozó mesterséges intelligenciába, hogy több és jobb találatokat kapjunk a jövőben.

A Google speciális algoritmusokat dolgoztat az internetes keresője mögött annak érdekében, hogy minél pontosabb találatokat kapjanak a felhasználók. Most bejelentették: a jövőben új eszközöket alkalmaz majd annak érdekében, hogy a felhasználói élmény még jobb legyen. Ennek eredményeként új funkciókkal találkozhatunk majd a keresések során - írja a hvg.hu.

Az egyik ilyen a "Things to know" (magyarul valószínűleg: Tudnivalók), amely a felhasználói tevékenységek alapján megpróbálja megérteni, hogy az illető hogyan fedez fel különböző témákat, majd a találati oldalon egy külön lenyitható listában azokat az elemeket mutatja meg, amelyek a leginkább érdekelhetik a kereséssel kapcsolatban. Ilyen például, ha valaki az akrilfestésre keres rá: a Google ekkor azt is megmutathatja, hogyan lehet ilyesmit odahaza, az otthoni eszközökkel elvégezni. Az algoritmus itt például 350 különböző témát tud azonosítani.

A Google emellett olyan megoldásokat is kidolgozott, amelyek segítségével finomíthatók és bővíthetők a keresések anélkül, hogy új lekérdezést kellene indítani. Az akrilfestéses példánál maradva: a Google felajánlja, hogy összekapcsolja a felhasználót bizonyos festési technológiákról szóló információkkal. Ha valaki erre rákattint, akkor egy újabb találati oldalt kap eredményül. A TechCrunch szerint ez a megoldás leginkább a Pinterestnek igyekszik versenytársat állítani, hogy a felhasználók a Google keresőjén keresztül is ötleteket tudjanak gyűjteni. A Google emellett frissíti a videók keresésének módját is. A cég már eddig is képes volt a mesterséges intelligencia segítségével azonosítani a videók kulcsfontosságú pillanatait, mostantól azonban az algoritmus akkor is képes ezt megtenni, ha a feltöltő ezt nem jelzi külön. A kereső ennek eredményeként további olyan lehetséges kereséseket ad meg, amelyekkel mélyebbre áshatunk az adott témában.

Például egy pingvinekről szóló videókhoz a kereső olyan találatokat jelenít meg, amelyek az adott pingvinfajjal kapcsolatosak. Ez a funkció a következő hetekben jelenik majd meg a YouTube keresőjében, a következő hónapokban pedig frissíteni is fogják.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: google