Utazik a hétvégén? A Wise megmutatja, mennyibe kerül külföldön a pénzfelvétel

Utazik a hétvégén?  A Wise megmutatja, mennyibe kerül külföldön a pénzfelvétel
Sokan használják ki a mostani hétvégét külföldi utazáshoz, de általánosságban is elmondható, hogy egyre népszerűbbek a 3-5 napos kiruccanások. Több városban könnyedén támaszkodhatunk csak kártyás fizetésre, azonban még mindig vannak olyan régiók, ahol továbbra is szükségünk lehet készpénzre. Nem mindig adott a lehetőség, hogy kártyával fizessünk, például, ha piacon vásárolunk, taxiba szállunk, vagy kisebb, helyi étteremben étkezünk. A Wise, globális technológiai vállalat, amely a világ pénzküldésének és pénzkezelésének legjobb módjának kialakításáért dolgozik, 8,4 millió Wise-bankkártyával végzett készpénzfelvételt vizsgált meg világszerte, és térképezte fel az átlagos ATM-es felvételi díjakat, hogy segítsen abban, külföldi utunk során hogyan spórolhatunk a legtöbbet.

A felsorolt átlagos díjak tartalmazzák mind a helyi készpénzfelvételi tranzakciós díjakat, mind a rejtett árfolyam díjakat.

ATM-díjak a közeli úticélok esetében

A magyar turisták által kedvelt Törökországban az átlagos ATM-díjak a felvett összeg 4,44%-át teszik ki. A díjak a kristálytiszta tengeréről és homokos partjairól híres Albániában is jelentősek, mostanra már 2,45%-ra emelkedtek, de Moldovában is 2,14%-ra kell számítani. Marokkó csak néhány órás repülőútra van tőlünk, itt egy 1,9%-os díjjal kell számolni készpénzfelvétel esetén. A magyarok által kedvelt Horvátország esetében az ATM-díj 1,82%, míg Csehországban ez 1,58%.

Azoknak, akik az osztrák sípályákon kihasználnák még a szezon végét, vagy hegyi túrára készülnek, 1,2%-os készpénzfelvételi díjjal kell számolniuk, akik pedig Görögországba készülnek napozni, 1,14%-kal. Bosznia-Hercegovinában 0,98%-os az ATM-díj, míg a borairól és ízletes ételeiről ismert Georgiában (Grúziában) ez az érték 0,94%, a nagyszerű tészták és a mediterrán szellő országában, Olaszországban pedig 0,44%-os helyi ATM-díjjal kell számolni. Ezekhez a díjakhoz még hozzáadódik a hazai bank vagy szolgáltató díja is.

Akik távoli országokba terveznek hosszabb utat, azoknak érdemes tudniuk, hogy a globális felmérés alapján a legmagasabb ATM-díj Argentínában van, ahol a pénzfelvétel költsége majdnem eléri az összeg 15%-át (14,7%). Ezt követi a sorban Nigéria 8,9%-kal és Chile 6,33%-kal.

Ne feledkezzünk meg a hazai bankok díjairól sem!

Amikor külföldön veszünk fel pénzt, a hazai bankunk vagy szolgáltatónk által a külföldi ATM használatáért kivetett díjak hozzáadódnak az ATM-ek díjaihoz. Ezek a díjak banktól és számlatípustól függnek, de jelentősen megdrágíthatják a pénzfelvételt. Azoknak az utazóknak, akiknek szűkös a költségvetésük, és nem szeretnének váratlan, extra költségeket vállalni, különösen fontos tisztában lenniük ezekkel a lehetséges díjakkal.

A nagyobb magyarországi bankok átlagos díjai a bankkártyával történő külföldi pénzfelvétel esetén bankonként eltérőek lehetnek, de könnyen előfordulhat, hogy egy-egy tranzakcióért akár 2-4 eurót kell fizetni, erre jöhet még összegtől függően 1,5-2,4%, vagy esetenként még ennél is magasabb díj. Egyes bankok kedvezőbb díjakat kínálnak a külföldi partnerbankok bankautomatáinál, de a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes mindig előzetesen ellenőrizni a részleteket. A Wise kártya naptári hónaponként két ingyenes készpénzfelvételt biztosít, összesen legfeljebb 80 000 forint értékben. Ezt követően egy készpénzfelvétel 200 Ft-ba és az összeg 1,75%-ába kerül.

Pápai Attila, a Wise egyik vezető mérnöke az alábbi javaslatokat osztotta meg velünk az utazás közbeni készpénz kezeléshez:

• Számoljuk ki az utazás várható készpénzszükségletét, és a célország árképzésétől függően fontoljuk meg az összeg egy részének átváltását még az utazás előtt.

• Kerüljük a hitelkártya használatát, mivel az további díjakkal járhat, és lehet, hogy kamatokat is kell fizetnünk.

• Óvakodjunk a független ATM-ek használatától, amelyek gyakran a turisták által látogatott helyeken vannak, mivel általában sokkal drágábbak, mint a bankok ATM-jei.

• Ha a közelben több ATM van, hasonlítsuk össze a díjaikat.

• Ha az automata arról kérdez, hogy milyen pénzben szeretnénk „fizetni” a pénzfelvételért, mindig a helyi pénznemet válasszuk.

• Ellenőrizzük a bankunk vagy szolgáltatónk díjait, mivel ezek hozzáadódnak a helyi ATM-díjakhoz.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: Wise, ATM, külföld