Ultra HD videók a mobilomon?

Ultra HD videók a mobilomon?
A Netflix már kísérletezik a nagy felbontású videólejátszás utáni világgal. A 4K, az Ultra HD videók lejátszásához viszont erősebb processzor kell.

A 4K videó ma már nem elképzelhetetlen minőség. A Netflix desktop gépekre már tervezgeti a megoldásokat, de mobilon még nem kifejezetten lenne lejátszható egy ilyen minőségű videó. A technológia nem megoldhatalan, ezt bizonyítja a Qualcom által bejelentett Snapdragon processzor 850 is. Ezzel pedig megnyílik az út az okostelefonokon lejátszható Ultra HD felbontású videók irányába.

A cég azt ígéri, hogy a Snapdragon 850 mintegy korábbi processzorokhoz viszonyítva 40 százalékkal gyorsabb számítási sebessége alkalmas lesz a 4K videók lejátszására is. A TV és videó szolgáltatók új víziója, hogy a HD felbontású videók után érkező minőség, mintegy négyszerese lesz a még el sem terjedt 1080p-nek.

A problémák egy része nem a processzororok gyorsaságában keresendő, hanem a hatalmas méretű adatmennyiségben. Az adatözön alapvető növekedése sokszorosára gyorsulhat a videók felbontásának ilyen nagyságrendű növekedésével. 

Azért a piacvezetők sem rohannak a probléma megoldásával, a Netflix is az elkövetkező két évre teszik a technológia elterjedését. A most bejeletett Qualcomm processzort sem ígéri azonnal a gyártó. A HD televíziózás elterjedése sem halad olyan ütemben, ami sürgetővé tenné a fejlesztés felgyorsítását, de a jövő technológiája már a tervező asztalon fekszik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!