UX design mindenkinek

UX design mindenkinek
A user interface design napjaink egyik leggyorsabban változó területe az innováció sebességének köszönhetően. Mit is jelent ez a designer közösségnek?

Számos különböző megközelítés létezik mint, a flat, a skeumorph vagy a mobil design. Korábban csak a Windows Phone és az Android alkalmazta a flat designt, viszont amióta az IOS7 is megjelent a színen mindenhol az új flat design-trend megjelenéséről beszélnek a hozzáértők. Az Apple korábban az úgy nevezett skeuomorph designt alkalmazta, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy az interface elemei a valóságot utánozzák.  

Azonban mivel a Windows és az Android más fejlesztési utat követett megjelent a flat design. A IOS tovább fejlesztette a skeuomorph designt, de amikor a versenytársai innovatívabbnak bizonyultak ez is áttért a flat designra. A flat design sokkal átláthatóbb világosabb, mentes az összes realisztikus sallangtól, és csak a lényeget mutatja. Az Apple felhasználók ugyan megsiratták a skeuomorph designt, de az Apple képes volt átformálni a designer közösség életét, mint ahogy azt tette a skeuomorph design esetén is. Természetesen nem veszik el az összes skeuomorph elem, az árnyékok és a mélység mutatók, mint sok más finom részlet, biztosan megmaradnak. A legfontosabb változás, hogy nem egy layer style szakértőre, hanem egy valódi UX szakértőre van szükség.

Mobil design már jó néhány éve létezik éppen ezért jó megoldása arra, hogy olyan tartalomhoz adjunk formát, amelyet különböző eszközökön használnak, de először is nézzük meg, hogyan terjed el a tartalom a különböző destinációk  között. Ha először veszed minden felbontás küszöbértéket, akkor látni fogod, hogy az egyes esetekben hogyan adaptálódik és változik a tartalom. A nagyobb felbontás részletgazdagabb lehetőséget kínál. A kisebb kijelzőktől a nagyobbak felé nőnek a lehetőségek. Ez egy nagyon új út és még tesztelni is kell a különböző megközelítéseket, hogy hogyan működik a legjobban.

A responsive design tökéletesen megfelel a minden felbontás megközelítésnek és segít felkészülni az elkövetkezendő években megjelenő eszközökre. Az elmúlt évek képernyőnövelő trendje hamarosan a végéhez fog érni. Ha tovább növeljük a mobilok méretét
tablet lesz belőle.


Az új eszközöknek új UI/UX megoldásokra van szükségük. Számos cég fejleszt okos órákat, szemüvegeket és más olyan eszközöket, amelyek nem okostelefonok. Mivel a testünk számos módon képes érzékelni a környezetét ezért rengeteg olyan eszköz van a cégek kutatólaborjaiban, amelyek hamarosan megjelennek a piacon és ezekkel másfajta módon fogunk kontaktusba kerülni, mint a jelenlegi eszközeinkkel. Számos új lehetőség jelenik meg például az érintés nélküli gesztus felismerő szoftver is ilyen, vagy a mostanában gyakorta emlegetett Google Glass.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!