Több százezret is spórolhat, aki odafigyel a laptopjára

Több százezret is spórolhat, aki odafigyel a laptopjára
Talán már javulás látható az általános hozzáállásban, azonban még mindig nagyon sokan hajlamosak arra, hogy egyből újat vásároljanak, amint egy eszközük elromlik. Pedig egy kis odafigyeléssel lényegesen meg lehet hosszabbítani a laptopok élettartamát, amivel sokat lehet tenni a fenntarthatóságért, ráadásul jelentős összeget lehet vele spórolni. Krajnyák Tamás, a Laptophardware.hu operatív vezetője megosztotta egyszerű karbantartási tippjeit, melyeket bárki elvégezhet otthon, illetve elmesélte, hogy miért érdemes felújíttatni a gépeket új vásárlása helyett.

A laptop nem az ágyba való

Valószínűleg mindenki tisztában van vele, hogy a laptopokat nem ajánlott az ágyban használni, azonban mégis hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni ezt az intelmet. Pedig egyrészt a gépünk hamar túlmelegedhet, ha párnára, paplanra, vagy egyszerűen csak a lábainkra helyezzük. Emellett az ágyban elfogyasztott kávé is könnyen a laptopra borulva végezheti, amitől sérülhet az alaplap, ez pedig nagy károkkal járhat. „Arra is figyelni kell, hogy a laptopot mindig kapcsoljuk ki, mielőtt a tokjába vagy táskába tesszük. Ugyanis, ha egyszerűen csak lezárjuk, akkor könnyen lehet, hogy még nem állt le teljesen a rendszer és ilyenkor „beakadhat" egy program vagy frissítéseket végezhet a háttérben, ezért nem tud kikapcsolni, így mire kivesszük a táskából, forró lesz, túlmelegszik, ami nem tesz jót neki" – mutatott rá a laptophardware.hu operatív vezetője.

Az étel és a házi kedvencek is a billentyűzet ellenségei

Ha azt már megtanultuk, hogy lehetőleg asztalnál vagy laptoptartón használjuk a gépünket, akkor arra is érdemes figyelni, hogy lehetőleg ne azon fogyasszuk el a reggelinket, és a kis kedvenceinket is tartsuk távol tőle. Ha ezt nem sikerült megoldani, akkor sem kell pánikba esni, van megoldás. „A billentyűzetben könnyen összegyűlhet a por, morzsa, illetve az háziállatok szőre is, amit érdemes rendszeresen eltávolítani. Ezt egyszerűen megtehetjük egy ecset segítségével, vagy sűrített levegővel. Arra azonban fontos figyelni, hogy ne feszegessük a billentyűket" – hívta fel a figyelmet Krajnyák Tamás. Jó ötlet lehet fertőtlenítős kendővel a gombokat és a kijelzőt is áttörölni időnként.

Nemcsak kívül, hanem belül is takarítani kell

Ha mindent megtisztítottunk a gépen, akkor itt az ideje belül is rendet tenni. Pár kattintással („Ez a gép"/„Eszközök és meghajtók"-on belül az SSD általában (C:) meghajtó) le tudjuk ellenőrizni, hogy mi a helyzet a laptopunk tárhelyével. Ha megoldható, akkor jobb a felesleges dolgoktól megszabadulni, tehát törölni őket. Ha úgy érezzük, hogy sok a nélkülözhetetlen fájl és program a gépünkön, akkor ajánlott a tárhely bővítése vagy az adatok kimentése mellett dönteni. Fontos, hogy a táhelyen mindig legyen minimum 10 százalék szabad hely. A foglalt hely kék színnel, a szabad szürkével van jelezve, ha a kék szín helyett piros a csík, akkor már túl kevés a szabad hely és azonnal cselekedni kell.

Sok a tévhit a felújítással kapcsolatban

Az asztali gép modulárisan épül fel és szinten minden alkatrész kompatibilis mindennel, ezért sokkal kézenfekvőbbnek tűnik a laikusok számára is, hogy megjavíttassák, ha valami elromlik rajta. „A laptopnál viszont minden alkatrész egyedi. Az általános alkatrészeken kívül – memória, processzor, SSD, kijelző – minden más egyedi, ezért az emberek azt hiszik, hogy nem lehet külön-külön megjavítani a részeit. Ez azonban nem igaz, ugyanis szinte mindent szét lehet szedni és megjavítani. Érdemes ezt a lehetőséget megfontolni, mielőtt végleg lemondanánk a laptopunkról" – hangsúlyozta Krajnyák Tamás. „Tíz éves kor felett már nem szívesen próbálkozunk a gépek megmentésével, egyszerűen csak azért, mert már a sok felmelegedés-lehűlés folyamattól annyira elhasználódik a műanyagház és az alaplap. A műanyag alkatrészek a sok hőtágulástól ennyi idő alatt már elfáradnak és szétszedés közben könnyen eltörhetnek. Azonban hat-nyolc éves korig érdemes lehet szervizbe vinni, és megpróbálni megmenteni, annál is inkább, mivel nagyon ritkán fordul elő, hogy a laptop minden része menthetetlen legyen, és így minden egyszerre szoruljon cserére. 60-70 ezer forintból többlépcsős felújítási folyamat során lehet egy olyan laptopunk, amelyet még évekig lehet használni, ahelyett, hogy ötször-hatszor ennyiért egy újat vásárolnánk" – tette hozzá a szakértő.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: laptop