Több mint nyolcvan egészségipari fejlesztést mutattak be az Egészségipari Támogatási Programban (ETP) részt vevő magyar vállalkozások

Több mint nyolcvan egészségipari fejlesztést mutattak be az Egészségipari Támogatási Programban (ETP) részt vevő magyar vállalkozások
Workshopon mutatták be a kormány Egészségipari Támogatási Programjában (ETP) részt vevő magyar vállalkozások a támogatás révén létrejött fejlesztéseket; az 56 cég együtt több mint 80 egészségipari fejlesztést hajtott végre 80 milliárd forintot meghaladó összegben. A Székesfehérváron rendezett kiállításon felvonultatott beruházások nagy része még az idén elkészül, és megteremti a magyar tulajdonban lévő egészségipar alapjait, mivel a fejlesztéseknek köszönhetően az eddig szinte kizárólag külföldi beszállítók között megjelenhetnek a verseny- és exportképes hazai vállalkozások. Megerősítésük több ezer munkahelyet védett meg és biztosította az egészségügyi termékek hazai ellátását a pandémia alatti időszakban is. Az esemény résztvevőit Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntötte. Bemutatta beruházását három jelentős fejlesztést végrehajtó cég, a Karsai Alba Kft., a Masterplast és a Vajda-Papír vezetője is.

Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntő beszédében elmondta: az egészségipar az újonnan létrejött kapacitásokkal együtt várhatóan évi 500 milliárd forint értéket állít majd elő. Az új beruházások révén a szektor a program előttihez képest másfélszeresére nőhet, az ország önellátása a jövőben nem függhet csak a külföldi szállítóktól. A koronavírus okozta krízishelyzetben magas technológiai fejlettséget értünk el egy olyan területen, amely egyértelműen a jövő stratégiai iparága. Az Egészségipari Támogatási Program tehát jócskán túlmutat elsődleges célján, amely a magyar emberek egészségügyi biztonságának, a hazai egészségipari ellátottság biztonságának megteremtése volt – fogalmazott.

Vajda Attila, Magyarország piacvezető higiéniai papírtermék-gyártójának, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az ETP elindítása óta jelentősen bővült a hazai gyártás, így lehetősége van a magyar egészségügynek hazai termékek rendelésére, ami óriási eredmény. Az ETP egy nagyon hatékony, gyors, jó időzítésű program volt, amely Magyarország saját egészségügyi védekezőképességének kiépítését, fejlesztését nagymértékben segítette. Hozzátette: az egészségipar eredményessége az évtized végére elérheti az építőipari szegmens szintjét is. Kiemelte: a program segítségével beszerzett maszkgyártó gépsornak köszönhetően Magyarország önellátóvá vált a vírus ellen védelmet adó maszkokból: a Vajda-Papír napi 1 millió orvosi eszköz minőségű arcmaszkot képes gyártani dunaföldvári gyárában. Az 1,4 milliárd forintos beruházáshoz az ETP-n belül a kormány 1,1 milliárd forintot biztosított. A fejlesztés révén 16 új munkahely jött létre és 134 munkahely megőrzése vált biztosítottá. Vajda Attila emlékeztetett rá, hogy a magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás eddig is képes volt fedezni Magyarország teljes higiéniai papírtermék-igényét, mostantól pedig arcmaszkokból sem lehet hiány a koronavírus-járvány alatt megnövekedett kereslet mellett sem. Mivel a belföldi igény körülbelül évi 100 millió darab, így a Vajda-Papír kormányzati támogatással nem csak a belföldi igényeket képes kielégíteni, de exportpiacain is megjelenhetett egészségipari új termékével.

Karsai Béla a műanyagiparban érdekelt Karsai Holding Zrt. elnöke, a Karsai Alba Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a támogatásnak köszönhetően új piacra léphetett a cég. A székesfehérvári új pipettagyártó üzemben évi négyszázmillió darab, laborvizsgálatokra alkalmas pipetta előállítására vált képessé a Kft, a termékeket az Egis, a Richter, a Béres és a Chinoin gyógyszergyárak is vásárolják. A Karsai Alba Kft két lépcsőben fejlesztette egészségipari divízióját. Első fejlesztési lépcsőben a cég maszkok és immunerősítő vitamintabletták csomagolásának előállítását kezdte meg, a másodikban új labortechnikai, pipettahegy gyártó üzemet hoztak létre. Karsai Béla hangsúlyozta, hogy a vállalkozás már most is nemzetközileg elismert középvállalatnak számít, árbevételének több mint fele exportból származik, a világ 22 országában ismerik termékeit, és az ETP-s fejlesztésekkel tovább erősödött külpiaci pozíciójuk.

Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. Elnöke elmondta, hogy új egészségipari alapanyaggyártó üzemet adtak át Sárszentmihályon júniusban. „A Masterplast részéről az Egészségügyi Támogatási Program segítségével létrehoztuk a saját egészségügyi divíziónkat, ahol egyrészt a non woven (nem szőtt textília) gyártás kiépítésével egy olyan hiánypótló beruházást valósítottunk meg, amely mindeddig sem itthon, sem a környező országokban nem volt elérhető, másrészt az egészségügyi védekezéshez szükséges késztermékeket (pl. védőruhát, orvosi ruhát, köpenyt) is tudunk gyártani és beléptünk a higiéniai termékek piacára is." Az 50 új munkahelyet létrehozó – két lépcsős - beruházásuk több mint 11,8 milliárd forintba került, ehhez 9,4 milliárdos állami támogatás társult. Kiemelte, hogy járványidőszakban az új üzem teljes kapacitását képesek lesznek a hazai szükségletek kielégítésére fordítani, ugyanakkor „békeidőben" a termékek 80 százalékát akár a külpiacokon is tudják értékesíteni. Tibor Dávid megjegyezte azt is, hogy az egészségipari textíliagyártó üzem a Masterplast történetének legnagyobb beruházása.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: egészségügy