Titokzatos kozmikus jeleket vizsgáltak

Titokzatos kozmikus jeleket vizsgáltak
A gamma-kitörések (GRB-k) az unverzum legerőteljesebb felvillanásai, amelyeket óriási robbanások alakítanak ki.

A GRB-k vizsgálatát nehezíti, hogy sokszor nagyon távoli, több milliárd fényévre fekvő galaxisokból érkeznek. Előfordul, hogy a jelek úgy villannak fel az égbolton, hogy lehetetlen meghatározni, hogy hol jöttek létre - írja a 24.hu.

Ezek a kitörések nagyjából 60 éve okoznak fejtörést a kutatóknak. Egy friss tanulmányban Matt Roth, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa és kollégái végre megfejthették a rejtélyt – írja a Space.com.

A csapat a gamma-kitörések és egyéb nagy energiájú események interakcióit modellezték.

Az eredmények alapján a titokzatos GRB-ket olyan nagy csillagrobbanások hozhatják létre, amelyek távoli galaktikus korongokban történnek.

Roth szerint a legtöbb ilyen jelet a csillagformáló rendszerek alakíthatják ki.

A szakértők hagyományosan két fő elmélettel magyarázzák a hasonló GRB-ket. Az egyik alapján a galaxismagok szupermasszív fekete lyukaiba hulló gáz hozza létre őket, a másik szerint pedig úgynevezett szupernóva-robbanások, azaz megsemmisülő nagy csillagok idézik elő a jeleket.

Az új tanulmányban a kutatók utóbbi hipotézisre fókuszáltak. A csapat a modellezéssel kapott adatokat a NASA Fermi gamma-sugár űrtávcsövének valós megfigyeléseivel is összevetette, és egyezést találtak, ennek ellenére nem zárják ki, hogy egyes jelek szupermasszív fekete lyukakhoz köthetőek. Roth szerint elemzésük fontos mérföldkő az 1960-as évek óta vizsgált rejtély történetében.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: űr