Titokzatos köveket talált a Marson a NASA robotja

Titokzatos köveket talált a Marson a NASA robotja
Lilás árnyalatú kőzetekről készített fotókat a NASA robotja a Marson. Egyelőre nem tudják, mi lehet a furcsa bevonat, és hogyan keletkezhettek a kövek.

A NASA Perseverance robotja a Jezero-kráter régióban végzi küldetését, ahol furcsa, lilás színű köveket figyelt meg. A szokatlan színű és eltérő méretű kövekkel tele van a térség, a kutatók azonban egyelőre nem tudják, hogy mi lehet pontosan a különleges bevonat, illetve hogyan keletkezhetett - írja az IFLScience.

Nem ez az első alkalom, hogy lila kövekről érkezik jelentés a térségből. 2016-ban a Curiosity hasonló kőzeteket észlelt a Mount Sharp nevű hegy lábánál, ahol kevésbé fedte őket a Mars vöröses pora. A kutatók akkor arra következtettek, hogy az eltérő árnyalatok változatos összetételre utalnak. Annyi biztos, hogy a most talált anyagok különböznek a 2016-ban Curiosity által dokumentáltaktól.

Anna Ollila, a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium geokémikusa szerint a lilás anyag egyes köveken bevonatot képez, míg a többin csak foltokban jelenik meg. A különleges réteget a Perseverance Supercam műszerével vizsgálták meg. Előzetes eredményeik alapján a lila réteg lágyabb, és kémiailag is különbözik az alatta lévő rétegtől. Feltételezik, hogy hidrogénben és magnéziumban gazdag. Egy elmélet szerint a furcsa kőzetek vulkáni eredetűek, kialakulásuk után vízzel léptek interakcióba.

A kutatók többsége úgy véli a Jezero-kráterben egykor víz volt, melyben kezdetleges létformák is jelen lehettek. A NASA robotjának egyik célja, hogy azonosítsa ezeknek a potenciális mikroorganizmusoknak a nyomait. A tudósok most arra számítanak, hogy a kőzetek összetételének felmérésével, jobban megismerhető a Mars múltja is.

(Forrás: 24.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!