Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit
Újabb kilenc kínai cég, köztük a Xiaomi is felkerült az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának tiltólistájára. Az ezen szereplő vállalatokba nem fektethetnek be amerikaiak. Ezzel a feltörekvőben lévő mobilgyártó a Huawei sorsára juthat.

A döntés értelmében leköszönőben lévő Trump-adminisztráció ugyanúgy nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint a Xiaomira, mint a Huaweire vagy a ZTE-re - írja a hvg.hu. Ennek azonban nemcsak az amerikai technológia embargója miatt lehet negatív hatása a kínai vállalatra – írja az Android Police.

Az, hogy feketelistára tették a Xiaomit, azt is jelenti, hogy az amerikai befektetőknek meg kell válniuk a Xiaomiben lévő részesedésüktől. Ez azért is lehet rendkívül érzékeny lépés, mert míg a Huawei vagy a ZTE mögött elsősorban a kínai állam áll, a Xiaomi a 2018-as tőzsdei bevezetés óta dollármilliárdokat kapott a befektetőktől.

Az amerikai befektetők november 11-ig kaptak haladékot, hogy megváljanak a részvényeiktől, ami lehetőséget biztosít arra, hogy eladják azokat. A döntés hatása azonban már most érződik: a bejelentés óta már 10 százalékot esett a cég részvényeinek árfolyama, jelenleg 29,15 hongkongi dollárt, vagyis nagyjából 1100 forintot érnek a papírok. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: mobil, Xiaomi