Teszten az iPhone 12 mini

Teszten az iPhone 12 mini
Itt az új almás mobil, ami meglepően kis méretben kínál relatíve nagy kijelzőt és felsőkategóriás felhasználói élményt.

Nem is olyan régen az első 4,3-4,5 colos kijelzővel szerelt okostelefonok kézbevételét követően a legtöbbünk azonnal hátrahőkölt, hogy ezek bizony már kezelhetetlenül nagy készülékek – halálra vannak ítélve. Ehhez képest most már ott tartunk, hogy szinte mindent elárasztanak a 6,5-6,9 colos mobilok, amelyek tartalomfogyasztás szempontjából zseniálisak, de egykezes kezelhetőség, illetve zsebbe csúsztathatóság terén nem kevés kihívással küszködnek - írja a hvg.hu.

Kicsi, de tényleg

Az idén tavasszal debütált új iPhone SE egy kellemesen kompakt okostelefon, de sokunkban szekunder szégyenérzet támad annak tudatában, hogy lényegében átkozmetikázott iPhone 8-at tálal számunkra a gyártó. Hiába a kis méret, 2020-ban már megmosolyogtató a kijelző körüli vastag káva és a régimódi kamera, amit persze Apple-mércével mérten nyomott árral ellensúlyoznak.

Az iPhone 12 mini teljesen más világ. Kezdjük például azzal, hogy az újdonság mintegy 9 százalékkal kisebb még az iPhone SE-nél is, a tömege pedig 11 százalékkal szerényebb. Nincs mese, jelenleg ez a világ legkisebb, levékonyabb és legkönnyebb 5G-képes mobilja. Még egy érdekesség: az eleve nem túl nagy iPhone 12 közel negyedével nagyobb az iPhone 12 mininél.

A kompakt kialakítást minden korábbinál vékonyabb kávákkal kombinálták, ami azt eredményezi, hogy a kijelző 5,4 colos képátlójú, szemben a nagyon készülékházban mindössze 4,7 colos panelt felvonultató iPhone SE-vel. Ennek áldozata lett a kijelző alatti nyomógomb, ami maximum azért hiányozhat, mert így a Touch ID-t is elbukjuk, és ezekben a maszkabálos időkben a Face ID-nek nem erőssége az arcalapú azonosítás.

A kijelző nem csak a készülékházhoz képest nagy mérete miatt érdemel említést, hanem minősége miatt is. Ugyanazt a rendkívül kontrasztos és élénk OLED technológiát kapjuk, mint a nagyobb és drágább testvérek esetében, sőt, pixelsűrűség fronton az iPhone 12 mini új rekordot jelent. Vagyis az egyes képpontokat még nagyítóval is alig lehet elkülöníteni egymástól.

Fényerő tekintetében elvileg van némi előnye a 12 Prónak és 12 Pro Maxnek, a gyakorlatban azonban a 12 és a 12 mini képét is minden körülmények mellett jól lehet látni. A fentről belógó kijelzőszigetet a többi új iPhone esetében sem szeretjük, a 12 minin viszont az átlagnál jobban szúrja a szemünket, ugyanis az egyenméretű notch a legkisebb kijelzős iPhone-on a relatíve legnagyobb.

Jackdugalj nincs, de szinte már senkinek sem hiányzik, a Lightning csatlakozót viszont már ideje lenne lecserélni USB-C-re. A vízállóság természetesen adott, mint ahogy a remek minőségű sztereó kihangosítás is. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: iphone, tesztelés