Térkép készül arról, mennyire sugárzó Csernobil területe

Térkép készül arról, mennyire sugárzó Csernobil területe
A Bristoli Egyetem kutatói ukrán szakértők segítségével feltérképezik, mennyire sugárzó Csernobil területe.

A kutatók maguk mérik a sugárzási értékeket, de velük tart a Boston Dynamics robotkutyája is - írja a 24.hu. A projekt egyik fő célja az, hogy tovább vizsgálja az autonóm és félig autonóm robotok munkájának értékét magas sugárzású környezetben, és felmérjék az erőmű romjainak területén jelentkező radiológiai veszélyeket.

A robotok oldaláról Spot, a híres robotkutya csatlakozott a projekthez, amelyet sugárzásmérő berendezésekkel szereltek fel. Ami az embereket illeti, az atomerőmű biztonságosabb részeinek nagy részét ők is bejárták, beleértve a 4-es reaktor ma már hírhedt irányítóterét is, ahonnan a katasztrófa kiindult.

Tekintettel arra, hogy a helyszínen továbbra is magas a káros sugárzás, a takarítórobotok alkalmazásának nyilvánvaló előnyei vannak. A technológia azonban egészen a közelmúltig egyszerűen nem volt elérhető. Most, hogy az erőmű leszerelése új szakaszba lépett, a fent említett projekt célja annak bemutatása volt, hogyan lehet a robotokat és az autonóm sugárzástérképező rendszereket felhasználni az erőműn történő utolsó munkkák biztonságos lezárásához.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Csernobil