Tényleg veszélyes készpénzt használni járvány idején?

Tényleg veszélyes készpénzt használni járvány idején?
A brit jegybank által végeztetett új tudományos kísérlet szerint nagyon kicsi az esélye, hogy készpénzhasználat útján fertőzzön meg valakit a koronavírus.

A koronavírus-járvány első hulláma óta hallhatjuk: ahol csak lehet, használjuk a kártyás fizetést, azzal ugyanis minimalizálni tudjuk a kórokozó átadását. Szemben a készpénzes megoldással, a bankjegyekre ugyanis mindenféle szennyeződés rátapadhat.

A témában most a Bank of England (ez a brit jegybank) is megszólalt, miután elvégeztettek egy kiterjedt tudományos kísérletet. Arra voltak kíváncsiak, vajon tényleg akkora-e a kockázat a készpénzhasználat esetén járványos időszakban, mint azt egyesek hangoztatják. A válasz megnyugtató: az eredmények alapján azt látni, hogy nagyon csekély az esélye annak, hogy valaki bankjegyek révén kapja el a koronavírust. A Sky News által is ismertetett kutatást hagyományos brit bankjegyekkel végezték. A kutatók azt vizsgálták, hogy a vírus darabkái mennyi ideig maradnak aktívak (vagyis fertőzőképesek) a felületre kerülve.

A vizsgálattal megbízott tudósok azt találták, hogy ha valaki rá is köhög vagy tüsszent egy bankjegyre, az arra rákerülő szennyeződések (így pedig maguk a vírusrészecskék) csak kis ideig maradnak aktívak – ellentétben például az olyan felületekkel, mint a kilincs vagy a lift gombja.

A kutatók a 10 fontos bankjegyekkel végezték el a kísérletet, melyekre a koronavírust tartalmazó mintákat juttattak. A vizsgálat során e parányi részecskék egy órán át maradt stabilak. A fertőzöttség utána viszont rohamosan csökkenni kezdett: hat óra elteltével a víruscseppek eredeti dózisának mindössze 5 százaléka volt megtalálható a papírpénzeken. Még több idő elteltével, öt nap után pedig semmi nem látszódott rajtuk.

A vonatkozó tanulmány szerint kijelenthető, hogy a koronavírus-járvány esetében nem a bankjegyek jelentik a fő fertőzésveszélyt, hanem az olyan tárgyak, és eszközök, melyekhez mások is hozzáférnek. Illetve persze az, ha valaki fertőzött személy közelében tartózkodik. A bankjegyek ilyen értelemben csekély kockázatot hordoznak, hiszen kicsi az esélye, hogy a boltban elővéve pont rájuk tüsszent/köhög valaki. A kutatást azok után végezték, hogy a járvány miatt világszerte visszább esett a készpénzhasználat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!