Telefonba épített SIM-kártyát mutatott a Vodafone

Telefonba épített SIM-kártyát mutatott a Vodafone
A Vodafone, a Qualcomm és a Thales bemutatott egy olyan okostelefont, ami az úgynevezett iSIM (az ieUICC GSMA specifikáción alapuló) technológiával működik. Az új megoldásnak köszönhetően a SIM-kártya funkcióit a készülék fő processzorába lehet integrálni. A bejelentéssel lehetővé válik a technológia kereskedelmi forgalomba hozása azon készülékek esetében, amelyek a mobilszolgáltatásokhoz való csatlakozáshoz iSIM-et használnak

Az iSIM technológia, megfelelve a GSMA előírásainak, a SIM-funkciókat a készülék fő processzorába ágyazza, ami nagyobb rendszerintegrációt, magasabb teljesítményt és nagyobb memóriakapacitást tesz lehetővé. A jelenleg legfejlettebbnek számító eSIM-ek esetében a SIM eszközbe való beágyazása történik, ugyanakkor az eSIM egy külön chipen működik, amire az iSIM esetében nincs szükség, ahogyan a SIM-szolgáltatások számára elkülönített helyre sem.

Az iSIM technológia jelentős előrelépés a jelenlegi, külön processzort igénylő eSIM megoldásokhoz képest, a SIM fő processzorba történő beépítése ráadásul nagy előnyt jelent mind a fogyasztók, mind a távközlési szolgáltatók számára. Ezen túlmenően lehetővé teszi a mobilszolgáltatások integrálását a telefonon kívüli eszközökbe, kiterjesztve a mobilélményt laptopra, tabletre, VR- és IoT, hordható és sok más digitális eszközre egyaránt. Így az iSIM-nek több előnye is van:

  • Egyszerűsíti és javítja az eszköztervezést és a teljesítményt azáltal, hogy felszabadítja az eszközön belül korábban elfoglalt helyet.
  • A SIM-funkciók beépülnek az eszköz fő chipsetjébe olyan jelentős elemek mellé, mint például a CPU, a GPU vagy a modem.
  • A már meglévő eSIM infrastruktúra felhasználásával lehetővé teszi a távoli SIM felhasználást.
  • Megnyitja a mobilszolgáltatások csatlakozási lehetőségeit számos olyan eszköz számára, amelyek korábban nem rendelkeztek beépített SIM-funkciókkal.

A prototípus (proof of concept, POC) bemutatására a globálisan legnagyobb piaci penetrációval rendelkező régióban, Európában került sor. A POC szemlélteti a technológia kereskedelmi felkészültségét és hatékonyságát a meglévő infrastruktúrán, kihasználva a Vodafone fejlett hálózati képességeit. A bemutató során a Vodafone hálózatán POC-ként használt eszköz a Snapdragon 888 5G Mobile Platformján futó Samsung Galaxy Z Flip3 5G volt, melyben a Qualcomm beépített Secure Processing Unitja található, és amely a Thales iSIM operációs rendszert futtatta a demonstráció céljából. A prototípus bemutatására a Samsung kutatás és fejlesztési laboratóriumaiban került sor a Vodafone fejlett távmenedzsment platformjának használatával.

Alex Froment-Curtil, a Vodafone kereskedelmi igazgatója szerint az iSIM a cég távmenedzsment platformjával együtt jelentős lépést jelent, mivel lehetővé teszi az eszközök fizikai SIM vagy dedikált chip nélküli összeköttetését, így számos eszköz csatlakoztathatósága, az IoT világ ígérete valósággá válik. Ez lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy egyszerre használhassák egyazon eszközön egyszerre több fiókjukat, míg a szolgáltatók szempontjából segít kiküszöbölni a különálló SIM-kártyák szükségességét és az ezzel járó további műanyagtermelést. A Vodafone továbbra is szorosan együttműködik a Samsunggal, a Qualcomm Technologies-szal és a Thales-szel, hogy további alkalmazásokat fejlesszen ki a technológiára, és felgyorsítsa a kereskedelmi forgalomba hozatalát.

Enrico Salvatori, a Qualcomm vezető európai és közel-keleti alelnöke és elnöke elmondta:

Az iSIM-megoldások nagy lehetőségeket kínálnak az mobilhálózat-üzemeltetők számára, értékes helyet szabadítanak fel az berendezésgyártók számára az eszközökben, és rugalmasságot biztosítanak az eszközhasználók számára, hogy az 5G hálózatokban rejlő teljes potenciált és élményt kihasználhassák a mobileszközök széles skáláján.

Az ieUICC/iSIM technológiáról

A beágyazott univerzális integrált áramköri kártya (ieUICC) egy lépéssel továbbmegy az eSIM-nél, mivel integrálódik a chiprendszerbe. Funkcionalitását tekintve hasonlíthat egy önálló, csak egy állandó előfizetéssel rendelkező SIM-kártyához vagy lehet rugalmasabb, mint az eUICC, a beágyazott univerzális integrált áramköri kártya, ahol a szükséges profilok az eszköz életciklusa során mobilhálózaton keresztül tölthetők fel.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!