Te sem veszel több romlott húst ezzel a fejlesztéssel

Te sem veszel több romlott húst ezzel a fejlesztéssel
Szingapúri kutatók egy olyan eljárást fejlesztettek ki, amely egy vonalkód és egy mobilos alkalmazás párosításának segítségével csomagoláson keresztül megmondja, romlott-e a hús, ami a fólia alatt van.

Aki gyakran vásárol előre csomagolt húst, az könnyen belefuthat abba, hogy – bármennyire is jó a csomagolás –, a kibontásnál derül ki, romlott a termék. Ezen a problémán segít a szingapúri Nanyangi Műszaki Egyetem kutatóinak fejlesztése. A The Next Web beszámolója alapján a hvg.hu szerint a szakembere egy olyan "elektronikus orros" rendszert készítettek, ami képes megmondani, mennyire friss a csomagolás alatt lévő hús.

A mesterséges intelligenciára épülő megoldás a terméken lévő vonalkódot figyeli, ami képes megváltoztatni a színét, ha a húsban a szavatossági idő lejártával megindul a gázképződés. Ezt a kódot olvassa be a mobilos alkalmazás, amely 30 másodperc elteltével képes megmondani, hogy érdemes-e elfogyasztani az adott terméket. A szakemberek az Advanced Materials című tudományos szaklapban mutatták be a technológiájukat. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!