Távoli galaxisok titokzatos jeleit vizsgálták

Távoli galaxisok titokzatos jeleit vizsgálták
A gyors rádiókitörések (FRB-k) a modern csillagászat nagy rejtélyei közé tartoznak.

A rendkívül rövid, nagy energiájú kibocsátások távoli galaxisokból származnak, keletkezésükkel kapcsolatban pedig sok a kérdőjel - írja a 24.hu. Egyes szakértők úgy vélik, hogy az FRB-k akár idegen civilizációk nyomai is lehetnek, a kutatók többsége viszont természetes eredetben gondolkodik. A legelfogadottabb elmélet szerint a rádiókitöréseket erős mágneses mezejű maradványcsillagok, úgynevezett magnetárok hozzák létre.

Egy új tanulmányban a szerzők ismétlődő FRB-k egy kis populációját elemzik – írja a Space.com. A szakértők a jelek polarizációjára fókuszáltak, az ilyen vizsgálattal számos fontos részlet kideríthető a gyors rádiókitörésekről. Az FRB-k az űr nagyon távoli régióiból érkeznek, utazásuk során pedig rádiópolarizációs változásokon esnek át. Éppen ezért a polarizáció a jelek születésének környezetéről, valamint a forrás és a Föld közötti űr tulajdonságairól árulkodik.

Ji Feng, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa és kollégái arra jutottak, hogy a vizsgált öt ismétlődő FRB-nél az észlelés rádiófrekvenciája kulcsfontosságú volt. Azt is megfigyelték, hogy a kitörések tulajdonságai esetenként nagyon rövid idő alatt alakultak. A változások akkor jelentkezhetnek, amikor a jelek extrém objektumok komplex környezetén haladnak át. Ilyen környezet lehet egy szupernóva-maradvány, a pulzárok körüli gáz vagy a fekete lyukak közelében lévő forró anyag.

Feng szerint friss eredményeik segítenek jobban megérteni az FRB-ket. Úgy tűnik, az aktívabb kibocsátások komplexebb térrészeken keresztül érkeznek, és nagyobb polarizációt tapasztalnak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: galaxis