Találtak 170 csillag nélküli kóbor bolygót a tudósok

Találtak 170 csillag nélküli kóbor bolygót a tudósok
A tudósok számára továbbra is rejtély, hogyan keletkeznek a csillag nélküli kóbor bolygók, egy új felfedezés azonban közelebb viheti őket a megoldáshoz.

Kóbor bolygók eddig ismert legnagyobb csoportját fedezték fel a Nap közelében lévő egyik területen. Az ilyen bolygók úgymond otthontalanok: nem keringenek csillag körül. A felfedezést tevő nemzetközi kutatócsoport a Nature Astronomy című tudományos lapban számolt be eredményeiről - írja az MTI.

Hervé Bouy, a Bourdeax-i Egyetem kutatója és munkatársai a Cosmic Dance nevű európai projekt keretében vizsgáltak meg egy úgynevezett csillagtársulást: ezek nyitott csillaghalmazok, amelyeket nem köt össze gravitáció.

Húsz év alatt készült mintegy tízezer felvétel elemzése során a fiatal, 400 fényévnyi távolságra lévő Felső-Skorpió Társulásban (Upper Scorpius Association) 170 eddig ismeretlen szabadon sodródó planétát (FFP-t) fedeztek fel.

A kutatásban a Bécsi Egyetem szakértői is részt vettek, közleményük szerint ez az FFP-k legnagyobb mintája egyetlen csillagtársulásban. Az eddig ismert kóbor bolygók száma ezzel a felfedezéssel megduplázódott. Tíz évvel ezelőtt két csillagászcsoport felfedezett tíz, csillaghoz nem kapcsolódó bolygót.

Ezeknek a bolygóknak a keletkezése még mindig rejtély a tudósok számára. Vagy a csillagokhoz hasonlóan kis gázfelhők gravitációs összeomlása révén jöttek létre, vagy úgy keletkeztek, mint a csillagok körüli bolygók, aztán később kivetette őket a naprendszerük. Annak megállapításához, hogy melyik mechanizmus valószínűbb, eddig hiányzott egy nagy, homogén FFP-minta.

"A felfedezett FFP-k nagy száma arra utal, hogy a bolygórendszerből való dinamikus kivetődés fontos keletkezési mechanizmus, a gázfelhők összeomlása ugyanis nem vezetett volna ilyen sok FFP kialakulásához" – mondta Núria Miret Roig, a Bécsi Egyetem asztrofizikusa.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: bolygó