Szuper funkcióval bővült a Chrome

Szuper funkcióval bővült a Chrome
Több újdonsággal is bővítette népszerű böngészőjét a Google. A fejlesztések egyike segít eltüntetni a webhelyen hagyott nyomokat.

A Google igen gyakran bővíti új eszközökkel a Chrome böngészőt, és erről a szokásukról idén sem tesznek le. Olyannyira nem, hogy már meg is jelent a 97-es főverzió, mely több olyan fejlesztéssel is rendelkezik, amelynek csakis örülni lehet - írja a hvg.hu.

Az újdonságok egyike egyben a leghasznosabb változás: a Chrome 97 mostantól arra is lehetőséget ad, hogy a felhasználó eltávolítsa azokat a „nyomokat”, adatrészleteket, melyek a weboldalakra való kattintáskor, illetve az ott eltöltött idő során keletkeznek. (A Google korábban csak az egyes sütiket, azaz cookie-kat engedte eltávolítani, ez azonban korántsem elegendő.)

Az új adatvédelmi funkció előnye, hogy a weboldal kevesebb információt lesz képes elraktározni arról a személyről, aki meglátogatja azt. Fontos viszont, hogy a törlés nem automatikus, azt minden esetben az internetezőnek kell elvégezni. A művelethez a Chrome beállításaihoz, azon belül pedig az Adatvédelem és biztonságra, majd a Webhelybeállítások részre kell kattintani. Itt már csak ki kell keresni a webhelyekre vonatkozó adattárolási parancsot.

Egy másik változás a böngészés kényelmét fokozza: ha egy webhelyet nagyítva nézünk, akkor a nagyítás mértékét akkor sem felejti el a lap, ha a felhasználó bezárja a Chrome-ot. Sőt, a változás olyannyira jól sikerült, hogy a program az egyes lapokra vonatkozó paramétereket is megjegyzi. Röviden: ha az egyik oldalt 110, de egy másikat mondjuk 150 százalékos nagyítással böngészünk, akkor a webhelyek a Chrome következő megnyitásakor is így fognak megjelenni. A vonatkozó parancsot a következő szövegrészlet böngészőbe másolásával éri el (idézőjelek és pont nélkül): „chrome:flags#enable-accessibility-page-zoom”.

A harmadik, szintén kényelmi funkció azoknak kedvez, akik a HDR-monitort használnak. A Chrome 97 esetükben ilyen megjelenítés mellett tölti be azokat a lapokat, amelyek HDR-videót is tartalmaznak. A dolog egyetlen feltétele, hogy a szájt készítői engedélyezzék azt a beállítások között.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Chrome