Szigorítják az internethasználatot és betilthatják a WhatsApp-ot ebben az országban

Szigorítják az internethasználatot és betilthatják a WhatsApp-ot ebben az országban
Egy új tervezet szerint minden internethasználóról nyilvántartást kell vezetni.

Az iráni parlament szerdán megszavazta az internet használatának további szigorításáról szóló törvénytervezetet - adta hírül a dpa német hírügynökség. A tervezet mellett 209-en, ellene 121-en voksoltak. Ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen, még jóvá kell hagynia a nagy hatalommal rendelkező Őrök Tanácsának, amely közvetve az alkotmánybíróság szerepét tölti be. A tervezeten éveken át vitáztak a parlamentben, és sokan élesen bírálták azt országszerte.

Iránban amúgy is ellenőrzi a hatóság az internetet, a további szigorítás miatt pedig a bírálók attól tartanak, hogy sok globális platform megbénul.

A törvény kezdeményezői és más támogatói szerint jobban kell felügyelni a közösségi médiát, és meg kell kezdeni az internet "nacionalizálását", iráni alternatívát kínálni a népszerű külföldi szolgáltatásokkal szemben.

A tervezet előírja, hogy minden internethasználóról nyilvántartást kell vezetni, és megtiltja azoknak az alkalmazásoknak a használatát, amelyekkel át lehet jutni a világháló blokkolásain.

Iránban különösen a fiatal nemzedék követi a politikai történéseket az internet révén, hátat fordítva a közmédiának. Az ISPA iráni kutatócsoport tanulmánya szerint az irániak több mint 70 százaléka használja a WhatsApp-ot, miközben csupán öt százalék az iráni Sorush üzenetváltót. Az új törvény a WahtsApp-ot tilalmi listára helyezheti.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: internet, Whatsapp