Szemmozgatással zenélhetnek mozgáskorlátozott művészek

Szemmozgatással zenélhetnek mozgáskorlátozott művészek
A „szemhárfa” olyan digitális technológián alapul, amelyet játékoknál és az orvoslásban is használnak.

A szemük mozgatásával hárfázhatnak egy új technológia segítségével mozgáskorlátozott zenészek - írja az MTI.

A „szemhárfa” megalkotója Zacharias Vamvakousis informatikus és zenész. A számítógépes program létrehozásában az az eset inspirálta, amikor egy zenész barátja motorbalesetben megsérült nem sokkal egy közös koncertjük előtt.

„Kezdetben nem lehetett tudni, lépes lesz-e mozgatni a karjait és tud-e majd játszani. Sokkoló volt számomra, és ekkor tudatosodott bennem, hogy szükség van egy ilyen technológiára” – mondta.

A program a szemmozgás alapján parancsokat adó digitális technológián alapul, amelyet széleskörben használnak már, például a számítógépes játékok terén és az orvoslásban. A képernyőn elhelyezett hangjegyeken egyesével megpihen a tekintet, így a zenész másodpercenként átlagosan 3-4 hangot képes lejátszani. A programmal 25 hangszer szólaltatható meg.

A digitális eszközök használata nélkül nem tudnának valós időben játszani - mondta Vamvakousis. Kiemelte, hogy a program működtetése fegyelmet és erős koncentrációt igényel, hiszen használójának meg kell akadályoznia, hogy szeme túl gyorsan ugorjon a következő hangjegyre.

Vamvakousis a program használatát barcelonai speciális igényű iskolákban tanította meg, ahol ő maga is tanult. Elmondása szerint a programot több mint kétezren töltötték már le.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: szemhárfa, művész