Súlyos vádak: a Microsoft visszaél hatalmával a böngészőpiacon

Súlyos vádak: a Microsoft visszaél hatalmával a böngészőpiacon
Súlyos vádakkal illette a Vivaldi böngészőt működtető vállalat a Microsoftot. Véleményük szerint a Microsoft visszaél hatalmával a böngészőpiacon, mivel a rendszerben túl bonyolult az alapértelmezett böngésző módosítása.

Bár a Microsoft kétségtelenül jól összerakta a Microsoft Edge böngészőt, sok felhasználó szívesebben használ inkább valamilyen alternatív megoldást. Az alapértelmezett böngészőt azonban nem egyszerű módosítani a Windowsban, bár a 11-es verzió már lehetővé teszi, hogy egy kattintással váltsunk az általunk kedvelt böngészőre. Ha a frissítés telepítve van, akkor a Beállítások/Alkalmazások/Alapértelmezett alkalmazások útvonalat követve el is végezhetjük a módosítást.

Jon von Tetzchner, a Vivaldi böngésző főnöke azonban korántsem elégedett. Ahogy a The Registernek mondta, a Microsoft akkor lenne tisztességes, ha minden felhasználónak felajánlaná a frissítést, nem csak azoknak, akik tudják, hogyan kell telepíteni az opcionális javítást.

„Mindig is az volt az álláspontunk, hogy a Microsoftnak és a hozzájuk hasonlóknak meg kell könnyíteniük a felhasználók számára a számukra megfelelő termékek kiválasztását. Bár a Microsoft most tett egy kísérletet, ahogyan ezt tette, az ahhoz a feltételezéshez vezet, hogy csak azért tették, hogy elkerüljék a versenyellenes magatartás miatti eljárást, nem pedig a mögöttes probléma megoldása érdekében. A Microsoftnak minden felhasználó számára ugyanolyan egyszerűvé kell tennie más böngészők használatát, mint az Edge használatát, és fel kell hagynia a hatalommal való visszaéléssel, hogy az Edge-t ráerőltesse a felhasználókra" - fogalmazott Tetzchner.

Véleményével nincs egyedül, nemrég a Mozilla is arról számolt be a The Registernek, hogy bár a Microsoft jó irányba halad, többet is tehetne, hogy az alapértelmezett böngészőválasztást tiszteletben tartsa.

(Forrás: hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!