Súlyos hiba volt a Facebook algoritmusában

Súlyos hiba volt a Facebook algoritmusában
Egy kiszivárgott belső dokumentum szerint 2021 októbere és 2022 márciusa között a Facebook hírfolyamának algoritmusa egy hiba miatt álhíreket és más káros tartalmakat szúrt be a megjelenítendő bejegyezések közé.

Egy kiszivárgott belső dokumentum szerint hosszú hónapokon át kártékonyan működött a Facebook hírfolyamának tartalomajánló algoritmusa. A The Verge beszámolója szerint 2021 októbere és 2020 márciusa között a hiba miatt az algoritmus félretájékoztatást, illetve egyéb más káros tartalmakat jelenített meg.

A hibát a dolgozók a dokumentum szerint igen súlyos problémaként értékelték, ami a hírfolyam megtekintések felét érintette. A hibát csak hónapokkal később, 2022 márciusa elején javította a Facebook.

A belső feljegyzések szerint tavaly ősszel mintegy 30 százalékot emelkedett azoknak a tartalmaknak a megjelenítése, amelyekben valamilyen félretájékoztatásra alkalmas információ volt. Ezen időszak alatt az algoritmus nem tudta megfelelően kezelni a meztelenséget, az erőszakot és az orosz állami propagandát sem.

Ami igazán komoly probléma, hogy a mérnökök már októberben súlyos biztonsági hibaként aposztrofálták a rossz működést, ám március 11-ig nem javították azt, mert nem tudták megtalálni a hibát kiváltó okot. Mindez jól rávilágít arra, hogy a Facebook algoritmusai még a saját dolgozók számára is mennyire bonyolultak.

A Facebook szóvivője elismerte, hogy valóban volt egy ilyen hiba, ám azt állította, hogy ennek nincs hosszú távú hatása a közösségi oldalra nézve.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!