Sokaknak visszaadhatja a látását egy okoseszköz

Sokaknak visszaadhatja a látását egy okoseszköz
A vállalat vezérigazgatója szerint a technológia már közel áll ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön. Az okoseszköz rengeteg lehetőséget tartogat: a sport, a közlekedés, és az egészségügy területén is jó eséllyel bevethető lesz, nem mellesleg a látássérült embereken segíthet majd az AR-kontaktlencse.

A kaliforniai Mojo Lens vállalat a riválisokhoz (Google, Apple) képest később, 2015-ben kezdett el dolgozni AR-kijelzős kontaktlencsén. Most mégis úgy tűnik, hogy ők állhatnak a legközelebb az első ténylegesen működő, látássegítő okoseszköz kifejlesztéséhez. Drew Perkins, a vállalat vezérigazgatója szerint a technológia már közel áll ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön, azonban ezelőtt még számos klinikai tesztet el kell végezniük – írja a 24.hu a Mojo közleménye alapján.

A Mojo Lens kiterjesztett valósággal (AR) kontaktlencse specifikációi szerint a középpontban egy 14 ezer pixeles MicroLED kijelző áll, ami kevesebb, mint 0,5 mm átmérőjű és 1,8 mikronos pixelosztással rendelkezik. A cég szerint ez a kijelző a világ legkisebb és legsűrűbb kijelzője, amit ilyen célokra terveztek.

Ha ez nem lenne elég, az apró eszközbe tettek gyorsulásmérőt, giroszkópot és magnetométert is, amelyek folyamatosan nyomon követik a szemmozgásokat, így az AR-kép eközben is mozdulatlan marad. Maga a rendszer egy egyedi és intuitív, szemkövetésen alapuló interfésszel vezérelhető, így nem kell a felhasználóknak a kezükkel hadonászni a működtetéshez.

A tesztek során a kontaktlencse képes volt egy működő iránytűt, képeket és különböző szövegeket is megjeleníteni. A Mojo Lens szerint az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy mindezt vezetékek nélkül legyenek képesek elérni. A termék ezért saját, orvosi minőségű mikroakkumulátorokkal és egy saját fejlesztésű energiagazdálkodási rendszert használ. A teljes körű működéséhez szükség van egy nyakba akasztható kiegészítőre, amelyben egy processzor, egy GPU és egy 5 GHz-es rádió kapott helyet. Ezt a kiegészítőt a tervek szerint idővel szeretnék elhagyni.

A vállalat közlése szerint a projekt előrehaladott állapotban van, de arra még sokat kell várni, hogy az kontaktlencse boltokban is kapható legyen. Ennek az az oka, hogy kevés információ van az eszköz egészségügyi hatásairól, és azt nem tudni, hogy mennyire melegszik fel, pedig ez a szemnél fontos tényező.

Fotó: Pixabay.com

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!