Smart home megoldások, avagy itt van már a jövő? Az okosotthon rendszerek előnyei

Smart home megoldások, avagy itt van már a jövő? Az okosotthon rendszerek előnyei
Napjainkban egyre több ingatlanban jelennek meg az úgynevezett okosotthon megoldások. Sokak számára azonban továbbra is megfoghatatlan fogalomnak számít az okosotthon rendszer, ami (egyesek szerint) nem is terjed tovább egy tapsérzékelős lámpánál. Ennél persze már jóval előrébb tart a technológia és számos előnnyel jár egy intelligens otthon kiépítése. Nem csak a komfortérzet növeléséről van itt szó - az ingatlanok energiahatékonyságán is lehet egy okosotthon rendszerrel javítani. Ilyen a német piacvezető ablakprofilgyártó cég, a VEKA által alapított TEXINO smart home rendszer is, ami rendkívül felhasználóbarát eszközökkel könnyíti meg az intelligens otthonok tervezését.

Mi az az okosotthon rendszer?

Egy okosotthon rendszer alapvetően 3 fő részből áll:

1. Perifériás eszközök

Az érzékelők figyelik az otthoni környezet változásait, az aktorok pedig végrehajtják az okosotthon vezérlésen keresztül leadott instrukciókat.

2. Kommunikációs csatorna

Ez lehet vezetés vagy vezeték nélküli. Az okosotthon vezérlőegysége ezen keresztül tud kommunikálni a csatlakoztatott eszközökkel, mint például az automata ablakokkal. A vezeték nélküli okosotthon rendszerek – amiket már applikáción keresztül is lehet irányítani – telepítése jóval kevesebb időt igényel, és még fúrás-faragás sem szükséges a kiépítésükhöz. Így már meglévő ingatlanokat is egyszerűbb „okosítani”.

3. Okosotthon vezérlő

Az okosotthon vezérlő segítségével lehet automatizálni az otthon „működését”, mivel akár előre leadott instrukciók alapján is lehet vezérelni az ablakok és erkélyajtók kinyitását, a klíma és a fűtés működtetését, vagy akár a páratartalom szabályozását.

A korábban említett TEXINO smart home rendszernél a vezérlés a Homematic IP applikáción keresztül történik, ami ingyenesen letölthető a Google Play Áruházról vagy az Apple Store-ról. Minden kompatibilis okosotthon eszköz külön-külön beállítható és felügyelhető az appon keresztül.

Milyen előnyökkel jár az intelligens otthon megoldások kiépítése?

1) Kellemesebb belső hőmérséklet

Az intelligens érzékelőknek, radiátortermosztátoknak és okosablakoknak köszönhetően automatikusan szabályozza a rendszer az otthoni légteret.

2) Magasabb biztonság

Előre megtervezheti az okosotthon rendszerében, hogy mikor engedje le a redőnyöket és zárja be a nyílászárókat amikor épp elhagyja a lakását. Egy gombnyomással lezárhat minden egyes ablakot és ajtót.

3) Energiahatékonyság és költségmegtakarítás

A smart home rendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen le lehet velük csökkenteni egy ingatlan energiaigényét. A vezeték nélküli, applikációs vezérlésnek köszönhetően elég egy érintés a mobil képernyőjén, és már távolról ki lehet kapcsolni azokat az eszközöket, amiket épp nem használ. Az „okosított” redőnyök automatikusan beengedik a természetes fényt kintről, hogy ne kelljen mesterséges fényforrásra támaszkodnia amikor nem szükséges, az okosablakok pedig nyitáskor megakadályozzák a felesleges fűtést.

4) A TEXINO okosotthon eszközök könnyen integrálhatók

A TEXINO okosotthon megoldások kiépítése praktikus, nem lógnak ki a sorból – szinte olyan, mintha az ablak szériatartozéka lenne. Rendkívül felhasználóbarát a működtetésük, ami akár hangvezérléssel is lehetséges.

Így működik a TEXINO smart home rendszer a gyakorlatban

Íme egy pár példa arra, hogy hogyan néz ki a TEXINO smart home eszközök működése a mindennapokban:

A fürdőszoba páratartalmának a szabályozása automata ablakokkal

Amennyiben túl magas páraértékeket mérnek az érzékelők, a rendszer automatikusan kinyitja az ablakokat, hogy kimehessen a párás levegő. Az ablakok egyből vissza is csukódnak, amikor ezek az értékek normalizálódnak. Nyitott ablakok mellett pedig a fűtést is leveszi a rendszer. Így nemcsak a párás tükör, de a penész kialakulása is elkerülhető.

A bejárati ajtó működtetése okosotthon vezérléssel

Nem kell többé a kulcskeresésre időt szánni – egy kattintással kinyitható a bejárati ajtó. Távolról kulcs használata nélkül beengedheti a vendégeit is, és egyszerű bejutást biztosíthat a megrendelt csomagokat kiszállító futárok számára is. Előre beállíthatja azt is, hogy mikor záródjon a bejárati ajtó.

A hálószoba hőmérsékletének a szabályozása a minőségibb alváshoz

A TEXINO okosotthon megoldásokkal a hálószoba páratartalma éjszaka is automatikusan szabályozható, bármilyen beavatkozás nélkül. Ráadásul előre beállíthatja, hogy reggel mikor húzza fel a redőnyöket, ha természetes napfényre kíván ébredni.

Az okosotthon rendszerek már szinte súrolják a science-fiction határát, de jóval többről van itt szó, mint luxusnak álcázott szemfényvesztés. Valós hozzáadott értéket képesek nyújtani minden típusú otthon számára – a mindennapi élet megkönnyítése mellett hosszú távon jelentős költségeket is meg lehet velük spórolni.

További információkat a smart home rendszerek tervezéséről és kiépítéséről a texino.eu weboldalon találhat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!