Sétálással termelhetünk áramot!

Sétálással termelhetünk áramot!
Már a világ 40 országában találkozhatunk a járólappal, amely azáltal, hogy sétálunk rajta, áramot termel. Az egyedi burkolat előnyei közé tartozik, hogy a fenntarthatósága mellett költségeink csökkentésében is sokat segíthet, ugyanis csak akkor vannak üzemben, amikor járkálunk rajta.

A 2009-ben alapított Pavegen vállalat vezetője, Laurence Kemball-Cook szerint a kinetikus energia, vagyis a mozgásból származó erőforrás árammá történő alakításának ötlete a szülővárosában érte, amikor is egy sötét utcán sétált - írja a 24.hu a Guardian alapján. A szakaszon volt ugyan közvilágítás, azonban nem volt túl hatékony, és mivel árnyékos területről beszélünk, a napenergia sem hozott volna javulást. Az utcán ennek ellenére sokan jártak, ez ihlette meg a szakembernek.

A technika előnye, hogy az áramtermelés nem függ az időjárási viszonyoktól, ugyanis a generátorok maguk az emberek.

A kinetikus energiát használó padlólapok ma már a világ több mint 40 országában működnek, és a becslések alapján laponként akár 7 wattnyi áram megtermelésére is képesek. A padlólap továbbá adatgyűjtésre is alkalmas, ugyanis monitorozható, hogy hány ember fordul meg egy adott szakaszon, illetve, hogy mely napszakban a legsűrűbb a forgalom. Az egyik legnagyobb akadály azonban egyelőre a termék ára. Egy négyzetméternyi terület lefedése Pavegen lapokkal ugyanis körülbelül 1250 fontba (588 ezer forintba) kerül.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: áram