Segítség! A Google követi minden lépésem

Segítség! A Google követi minden lépésem
Nem vagyok benne egészen biztos, hogy szeretném, hogy a Google pontosan regisztrálná minden lépésem, csak azért mert Android telefonnal rendelkezem.

A Google aggasztó/izgalmas kisérlettel rukkolt elő. A Google Location History Browser gyakorlatilag megszűnteti azt az illúziónkat, hogy bármikor elbújhatunk a nagy testvér elől, ugyanis percre pontosan naplózza mikor, hol jártunk. A Techchrunchban megjelent cikk szerzője is a rémisztő jelzővel illeti a legújabb szolgáltatást, amelyet gyakorlatilag minden Google eszközzel rendelekező, azaz sok milliónyi android tablet és telefonfelhasználó megfigyelésére is fel lehet használni.

A Google valószínűleg lassan eljut addig a határig, ahol az emberek meg fogják elégelni az adatgyűjtést, a saját érdekeikkel indokolt nagytestvérkedést. A leveleinket olvasó "robotok" már most is túl sok információt adnak a cégnek a szokásainkról. Az amerikai adatvédelmi megfigyeléses botrány azonban nem akasztotta ki eléggé az embereket. Úgy tűnik most tovább feszegeti a technológia és az emberek érzékenységének határait.

Néha azt gondolom, hogy nem teljesen jó az, hogy véletlenszerűen ugyan, de több rokonom is megtalálható a Google által lefényképezett városokban. Nem vagyok összeesküvés elmélet párti, de ennél kevesebb is megmozgatta már a biztonságukért aggódó emberek fantáziáját.

Mondhatjuk, hogy jól jön majd bizonyos emberek megfigyelésében, a vásárlói szokásaink feltérképezésére, vagy bármi mást, kérdés, hogy tényleg nem túlzás-e egy ilyen szolgáltatást bevezetni egy internetes vállalatnál? Illetve, ha ez a technológia létezik, ki fogja azt használni esetleg visszaélni vele.

A Google Glas esetében szintén felvetődnek ezek az aggodalmak, hiszen felhasználói olyan előnyökre tehetnek szert, amelyeket a szemüveg nélküli emberek nem érhetnek el azonnal. Kicsit rémisztő, hogy esetleg automata autók világában, Google szemüveggel sétálgató emberek teszik próbára majd a száguldozó robotok szenzorait. Biztos, hogy erre felé kell haladnunk, vagy csak a nagy cégek jövőtervezői játszanak velünk társasjátékot?

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!