Roncsot fotóztak a Marson

Roncsot fotóztak a Marson
Néhány hete a NASA Perseverance marsjárója saját ejtőernyőjét örökítette meg a vörös bolygón. Ezúttal a rovert kísérő robothelikopter, az Ingenuity fotózta le a levegőből az ejtőernyőt, illetve a leszállóeszköz roncsát.

A Perseverance és az Ingenuity több mint egy éve landoltak az égitesten - írja a 24.hu.

A marsjáró nagyjából 800 méterről, a felszínről készített képet az ejtőernyőről, a rover a közelmúltban érkezett meg egy egykori folyódeltához a Jezero-kráterben. Az Ingenuity ugyanakkor a magasból is képes dokumentálni a tájat.

A helikopter az alábbi felvételeket a talaj felett 8 méterrel készítette, 26. repülése során. A NASA egy panorámaképet is közzétett, amelyet itt lehet megtekinteni.

A maradványok attól az eszköztől származnak, amely a marsjárót és a helikoptert védte a landolás során. A páros 2021 februárjában szállt le.

Az Ingenuity az első ember alkotta eszköz, amely egy idegen égitest felszínén repked, elsődleges feladata annak demonstrálása volt, hogy a technológia életképes. A helikopter teljesítette fő küldetését, és most a Perseverance előtt repülve gyűjti az adatokat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Mars, NASA