Robotvázat épített az apa, hogy járni tudjon a 16 éves fia – videó

Robotvázat épített az apa, hogy járni tudjon a 16 éves fia – videó
Oscar Constanza egy neurológiai betegség miatt nem tud önállóan felállni és járni, ezért édesapja egy speciális szerkezetet épített neki.

Jean-Louis Constanzára egészen biztosan érvényes a mondás, ami szerint egy szülő mindent megtesz a gyermekéért. A mérnök 16 éves fia egy neurológiai betegség következtében kerekesszékben tölti a mindennapjait, önerőből ugyanis nem tud sem felállni, sem pedig járni.

A Reuters beszámolója szerint a férfi egy speciális, a testre erősíthető robotvázat épített, hogy ezzel tegye lehetővé a fia számára, hogy segítség nélkül is járni tudjon.

A robot hangvezérléssel működik: miután a viselője kiadta a parancsot – Robot, stand up!, vagyis Robot, állj fel! –, a szerkezet először óvatosan felegyenesedik, majd a járást szimulálva elindul. A készüléket a Wandercraft nevű cég gyártotta le, aminek a 16 éves Oscar édesapja az egyik alapítója.

A párizsi cég a fejlesztést már francia, luxemburgi és amerikai kórházaknak is eladta, darabonként nagyjából 150 ezer euróért, vagyis nagyjából 45,5 millió forintért. A készüléket egyelőre csak az egészségügyi intézmények vásárolhatják meg, magánszemélyek nem. Costanza szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy tíz múlva már nem lesz szükgés a kerekesszékekre.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: robot