Ráskó Eszter: ilyen az élet 6 hétig telefon nélkül

Ráskó Eszter: ilyen az élet 6 hétig telefon nélkül
Nem sokan követik az interneten, és keveset posztol, mivel ″sátán típusú″ kisgyereke mellett nem jut rá energiája - mondta el előadásában az idei Internet Hungary-n Ráskó Eszter, az egyébként pszichológus végzettségű stand-upos. Ám ennél mélyebb okai is vannak arra, hogy ne legyen online, sőt, a telefont se mindig tartsa magánál.

"Már nem nagyon praktizálok pszichológusként, csak a férjemet szoktam bántani. Vannak viszont áltudományos megfigyeléseim a saját mintámmal és megküzdési módjaimmal kapcsolatban. Nagyon sokat számít, mit hozunk otthonról. Az én édesapám nagyon erős karrierista vénával volt megáldva, és azt vettem észre rajta, hogy nem tud pihenni. Ha rá is vettük, hogy elmenjünk nyaralni, annak is erőltetett menetnek kellett lennie, hogy szoronghasson, amiért nem dolgozik. A nyaralás ezért időzített éves gyomorideg volt. Nagyon sokáig nem értettem, szinte meg is vetettem, hogy nem tudja magát átadni a jelennek. Aztán én is elkezdtem dolgozni, és kiderült, ez a teljesítménykényszer örökölhető. Meghatározza, mennyire vagy jóban önmagaddal, és mennyire érzed magad méltónak a dolgokra, amiket kapsz az élettől. Amikor elkezdtem dolgozni, úgy éreztem, nem tudom elfogadni a munkaidő határait: nekem túl kell teljesítenem, hogy megmutassam, mire vagyok képes. Ez nem volt szinkronban a többi kolléga munkatempójával, így hamar kiégtem benne. Amikor kiégsz, elkezdesz mismásolni, és ezt munkának álcázod. Elengeded a fókuszt. Ha viszont elmész szabadságra, azt megmérgezi a bűntudat, ami átszivárog az elmismásolt ügyekből. Erre az a megküzdési módszerem alakult ki, hogy amikor valahol ott vagyok, akkor k…ra ott vagyok!” - mondta Ráskó Eszter, majd azzal folytatta, hogy a humorista pálya sem jár kevesebb szorongással.

“Manapság stand-uposként már két pályán kell futnod: nem elég előadónak lenned, az interneten is bizonyítanod kell, hogy színvonalas magánéleted van. A kezdők fejébe nagyon “be tud ragadni”, hogy reprezentálni kell valamit magukról, viszont minél sikeresebb egy humorista, általában annál kevesebbet posztol. A közösségi média nem annyira káros, mint amennyire démonizáljuk. Az viszont káros, hogy Marika néni egy lépésből el tud jutni hozzám Facebookon - a még keményebb nyugdíjasok Instagramon. Egyből jön a morális kérdés, hogy válaszoljak-e vagy sem. Hiszen ha válaszolok, azzal már bevonom a belső körömbe. Ezek az üzenetek általában egyébként sem sok sikert szoktak kívánni. Én rájöttem, hogy ilyen mikroszinten nem akarok megfelelni a társadalomnak! Eltávolítottam magamtól a közösségi médiát, mondván, hogy majd befutok apró lépésenként. Ez ment is, egészen eddig, amíg fel nem rakták a videóimat TikTokra. Így viszont meg tudtam tartani az integritásomat - nem vagyok kiszolgáltatva annak a sok embernek, akihez eljutok” - tette hozzá a humorista, aki egy balesetnek köszönhetően ízelítőt kaphatott a teljesen telefonmentes életből is.

“Rájöttem, egy ponton meg kell azt is ugrani, hogy esténként nem a telefont görgetve alszom el. Aztán a gyerekem megoldotta: szétverte a telefonomat. Hat hétig volt kórházban - mármint nem a gyerek, a telefon! Így lettem rákényszerítve arra, hogy lelassuljak. Szembe kellett néznem olyan gondolatokkal, amikkel egyébként nem szeretek: például, hogy mit gondolok saját magamról. Durva, amikor kijózanodsz, miközben körülötted mindenki iszik! Főleg, ha nincs meg a folyamatos önmegerősítés, amit a telefon használata ad, hogy ‘hasznos vagyok, elfoglalt vagyok.’ Nincs ember, aki ne tudna visszavenni saját magából, de eleinte nem lesz jó érzés. Az első két hét pokol volt, amíg rájöttem, korábban mennyire nem voltam jelen. Sokkal jobban fájt a differencia aközött, amit magamról gondolok, és amilyen valójában vagyok" - hangsúlyozta a humorista.

"Eleinte konfliktusaim is voltak emberekkel, amik hosszú távon mégis sokat adtak, mert nem tudtam a telefonon másoknak ventillálni. Megtanultuk, hogy ne konfrontá-lódjunk, próbáljunk “amerikai puhasággal” jelen lenni ezekben a helyzetekben, pedig ettől valójában az a kapcsolat nem javul meg. Ahányszor találkoztok, eleven marad. Telefon nélkül viszont kénytelen leszel annak beszélgetni, akivel konfliktusod van, így akár fel is oldhatjátok azt. Ezek a dolgok megtanítottak lelassítani. Rájöttem: bármit is teszek, csak bizonyos mértékig tudok hatással lenni a saját életemre. Vannak dolgok, amik így is-úgy is megtörténnek. A karrierben és a családépítésben is inkább pici döntéseket kell meghozni, amik remélhetőleg egyszer majd “visszafizetik magukat”. A lelassulás segített elfogadni azt is, hogy pihenhetek, és ez annak megy igazán, aki úgy érzi, hogy eleget tett önmagáért” - mondta Ráskó Eszter.

Figyelem! Az Internet Hungary összefoglaló videó összeállítása itt:

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Rónyai Júlia

Londonban végeztem nemzetközi kapcsolatok, illetve nemzetközi újságírás szakon. Szabadúszó újságíró, kreatív szövegíró és podcast műsorvezető vagyok, többek közt a Digital Hungary, a HVG és a …