Pályára állt a műhold, amely segíthet megmenteni a Földet

Pályára állt a műhold, amely segíthet megmenteni a Földet
Az elkövetkező évek fontos küldetése, hogy az emberiség minimális szintre csökkentse a mesterséges eredetű metánkibocsátást, amely a klímaváltozás egyik beindítója. A feladatot egy különleges műhold is segíti.

A kanadai GHGSat nevű társulás nemrég pályára állt új műholdja, az Iris azt figyeli majd, hogy a világ mely részén ugrott meg a metánkibocsátás – írta a BBC nyomán a hvg.hu.

A metán (CH4) egy rendkívül erős üvegházhatású gáz, melynek nem csak természetes forrásai vannak: az éves metánkibocsátás fele emberi tevékenységből származik. A klímakutatók szerint ezt is mérsékelni kellene, ha el akarjuk kerülni a globális klímakatasztrófát, amely egy korábbi jóslat szerint közelebb van, mint gondolnánk. A metánkibocsátás csökkentésére dolgoztak már ki terveket, de mivel az érdek nem egységes, nem is törekszik mindenki erre.

A törekvéseket ugyan nem egységesíti a 25 méteres felbontással dolgozó műhold, de abban segít, hogy pontosan lehessen látni, pontosan hol keletkezik nagy mennyiségben metán.

A szatellitet próba gyanánt Türkmenisztán fölött is bevetették, ott készült az alábbi megfigyelés: a képen látható színes terület a túlzott mértékű metánkibocsátás forrását mutatja.

A GHGSat nemzetközi szabályozókkal együttműködve építette ki a műholdas megfigyelést. A rendszer az elkövetkező időszakban további őrszemekkel bővül: a cég tíz eszköz pályára állítását tervezi. A rendszer 2022-ben válhat teljessé.

Az Iris által gyűjtött adatokat újonnan kialakítandó laboratóriumokban elemzik majd, az intézmények Londonban és Edinburghban nyitják meg kapuikat. A metánkibocsátást egy másik európai műhold is figyeli, de az nem lát be akkora területet, mint a szeptember eleje óta dolgozó Iris.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: műhold, föld