Oxfordi kutató az emlékeztető védőoltásokról

Oxfordi kutató az emlékeztető védőoltásokról
Andrew Pollard, az AstraZeneca koronavírus elleni védőoltásán is dolgozó tudós szerint nem megfizethető és nem is fenntartható megoldás, hogy bizonyos időközönként a világon minden ember megkapja az emlékeztető védőoltást.

Abban egyetértenek a tudósok, hogy a koronavírus-járvány leküzdéséhez nem elegendő csupán beadatni a védőoltást, bizonyos időszakonként emlékeztető oltásra is szükség van. Abban viszont már eltérnek a vélemények, hogy ez logisztikai szempontból mennyire kivitelezhető - írja a hvg.hu.

A témával kapcsolatban most az AstraZeneca védőoltásán dolgozó egyik kutató, Andrew Pollard szólalt meg. A szakember úgy látja, lényegében kivitelezhetetlen, hogy négy-hat havonta a világon mindenki megkapja az emlékeztető oltást. A The Daily Telegraphnak adott interjújában arról beszélt, hogy ez a megoldás se nem fenntartható, se nem megfizethető.

A szakember szerint ahelyett, hogy a világon minden 12 évnél idősebb megkapja az újabb és újabb oltást, a jövőben arra kellene koncentrálni, hogy a veszélyeztetett csoportokhoz eljusson a szérum. Ugyanakkor szerinte több információra van szükség azzal kapcsolatban, hogy pontosan kiknek lesz szükségük újabb adagokra, és hogy milyen gyakran kell majd azt beadni. Pollard szerint azt is meg kell vizsgálni, hogy kell-e negyedik védőoltás az Egyesült Királyságban, és ha igen, akkor kinek lesz rá szüksége.

A tudós a Sky Newsnak arról beszélt, hogy a vakcinák globálisan nem egyenletesen oszlanak el. Jelenleg az alacsony jövedelmű országokban csupán az emberek 10 százaléka kapta meg az első védőoltását.

Izrael már elkezdte a negyedik oltás bevezetését, amit az egészségügyi dolgozóknak és a 60 év felettieknek kínálnak. Decemberben pedig Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter beszélt arról, hogy szükség lehet a negyedik oltásra. Pollard ugyanakkor optimista. Szerinte a járvány szempontjából a nehezén már túl vagyunk, és már csak a telet kell átvészelnünk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: koronavírus