Olyan jó az iPhone 13 kamerája, hogy már orvosi célokra is használják

Olyan jó az iPhone 13 kamerája, hogy már orvosi célokra is használják
A legújabb iPhone-ok kamerája akár két centi távolságból képes csúcsminőségű makrofotókat készíteni. Egy amerikai szemorvos ennek segítségével ellenőrzi páciense gyógyulását.

Dr. Tommy Korn nemrég egy LinkedIn-bejegyzésben osztotta meg, hogyan forradalmasíthatják a legújabb almás eszközök az orvostudományt. A szemész egy páciense esetét osztotta meg, akinek gyógyulását folyamatosan ellenőrizni kell a szaruhártya-transzplantációt követően. Úgy tűnik, hogy ehhez már elég egy iPhone-nal készített fotó a szemről - írja a hvg.hu.

Az iPhone 13 Pro Max kamerája olyan makro módot kapott, amellyel nagyon közeli fotók és videók készíthetők. A fejlesztéseknek köszönhetően a legújabb Apple termékek kamerái rendkívül széles lencsével, f/1.8 rekesznyílással és 120 fokos látómezővel rendelkeznek, így akár két centis távolságból is képesek éles makrofotókat készíteni.

Bár a legtöbb felhasználó a mindennapokban a természet legapróbb részleteinek megörökítésére használja ezt a funkciót, Dr. Korn szerint azonban a lenyűgöző fejlesztésben ennél több lehetőség van, akár az orvostudomány területén is alkalmazható.  Posztjában azt írja, hogy az iPhone-módszer nem csak a diagnosztika, hanem a telemedicina területén is le fogja küzdeni a képalkotási korlátokat.

Az okostelefonok orvosi célokra való alkalmazásáról egyelőre megoszlanak a vélemények. Sokak szerint lehetnek bármilyen modernek és felszereltek, még nem érkezett el az idő, hogy megbízható orvosi eszközökként tekintsünk ezekre a kütyükre.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!