Olyan chipet fejleszt a Google, ami képes értelmezni az emberek mozdulatait

Olyan chipet fejleszt a Google, ami képes értelmezni az emberek mozdulatait
A Google gőzerővel dolgozik a Soli nevű radar fejlesztésén, ami elektromágneses hullámok segítségével értelmezi az emberi mozdulatokat.

A Google ATAP (Advanced Technology and Project) részlege olyan chipen dolgozik, ami képes értelmezni az emberek mozdulatait, ennek megfelelően pedig utasításokat végrehajtani. A chipet ehhez be kell építeni valamibe, de a Google már azt is kitalálta, hogy televíziókba, vagy információkat megjelenítő okoskijelzőkbe lenne érdemes beszerelni a kis eszközt.

Az eredeti tervek szerint a Solit azért fejlesztették ki, hogy érintés nélkül, pusztán suhintással vezérelni lehessen eszközöket. A mérnökök azonban továbbfejlesztették az ötletet. A Wired szerint a chip nem készít fényképeket, alacsony energiaszükségletű, a felhasználó gyakorlatilag észre sem veszi a működését.

Az apró szerkezet láthatatlan elektromágneses hullámokat vesz figyelembe, melyek bármilyen tárgyról visszaverődhetnek, napszaktól és időponttól függetlenül. Az eszköz igazából egy kis radarként funkcionál, ami kutatja a körülötte lévő jeleket, majd ezek alapján utasítást ad a készüléknek. A Solit a finom testmozgások értelmezésére tervezték, így az olyan apró jeleket is letapogatja, mint a fej oldalra biccentése. Ha például elbóbiskolunk a tévé előtt, az eszköz érzékeli a mozdulatot, a televízió pedig magától lehalkul vagy lekapcsol.

A Google egy videót is megosztott a fejlesztésről, melyben látszik, ahogy a kijelző követi az előtt elhaladó embert, tartalmat viszont csak akkor jelenít meg, amikor a felhasználó ténylegesen rá is néz a kijelzőre.

 

(Forrás: hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!