Október a kiberbiztonság hónapja

Október a kiberbiztonság hónapja
Kevesen tudják, hogy 2012 óta október a kiberbiztonság hónapja Európában. Azzal sem sokan vannak tisztában, hogy napjainkra a kiberfenyegetés a vállalatokat és intézményeket érintő legfőbb kockázat egyikévé vált, amire informatikai és biztosítási védelemmel egyaránt fel kell készülni – hívja fel a figyelmet a Marsh Kockázatkezelési, Tanácsadó és Biztosítási Alkusz Kft., a cyber biztosítás szakértője.

Európai Kiberbiztonsági Hónap

Az Európai Hálózatbiztonsági Ügynökség (ENISA) 2012 óta minden év októberében nemzetközi szintű figyelemfelkeltő aktivitásokat szervez a kiberbiztonság témakörében. Az eseménysorozat az Európai Kiberbiztonsági Hónap (European Cyber Security Month – ECSM) nevet viseli, amelyhez 2016-tól kezdődően hazánk is csatlakozott. Az egy hónapon át tartó nemzetközi figyelemfelhívó kampányok célja a kiberbiztonsági tudatosság növelése, valamint a kibertérben megjelenő fenyegetések széles körben történő megismertetése.

A kiberfenyegetés a három csúcskockázat egyike

„A kiberfenyegetéseket a vállalatvezetők egységesen napjaink legkiemeltebb kockázatai közé sorolják. Jellemzői, hogy a társaság teljes működésére hatással vannak - hívja fel a figyelmet Orbán Éva, a Marsh Kft. cyber biztosítási szakértője. Az informatikai rendszereket számos veszély fenyegeti és sokféle támadásnak vannak kitéve. Bár a kiberfenyegetés a számítógépes rendszeren keresztül jelentkező kockázat, mégsem tiszta IT probléma, hanem a vállalkozást, intézményt fenyegető átfogó gazdasági, gazdálkodási kockázat, komoly pénzügyi következményekkel”.

Ha egy üzem termelését irányító rendszert kibertámadás ér, vagy balesetből adódóan sérül meg, maga a termelés is leállhat egy időre. Ugyan a leállás informatikai problémából következik be, de az IT rendszereket érintő hatáson túl sokkal súlyosabb következményekkel járó problémát is okoz az, ha nincs megfelelően kiépített kibervédelem. Ha a gyártósor leáll és így maga az üzem tevékenysége kényszerűen szünetel, az jelentős bevételkiesést, szélsőséges esetben üzlet- vagy ügyfélvesztést eredményez. Jelentős többletköltségek merülnek fel az eset kivizsgálásával, a támadás vagy baleset okozta többletfeladatok és a rendszerek, adatok helyreállításával kapcsolatban. Ráadásul komoly pénzügyi hatásuk lehet kiberincidens kapcsán felmerülő bírságoknak, büntetéseknek is. Ebből következően a kiberbiztonság nem IT szintű, hanem vállalatvezetői felelősség és hatáskör.

Informatikai és biztosítási védelem

„Nem az a kérdés, hogy egy vállalkozást vagy intézményt fenyeget-e kiberkockázat, hanem az, hogy mikor és milyen mértékben következik be – mondja Németh Csaba a Marsh szakértője. A kiberfenyegetés nem egy konkrét, hanem azon kockázatok összefoglaló neve, amelyek az információtechnológiai rendszerek hibájából a társaságnál pénzügyi veszteséget okozhatnak, megzavarhatják a működését, vagy veszélyeztetik a jóhírét.” Ma már elkerülhetetlen, hogy a kiberfenyegetésekre egy gazdálkodó szervezet felkészüljön az informatikai védelem mellett megfelelő biztosítási védelemmel. A cyber biztosítás segítséget nyújt az eszközökben keletkezett károk, a bevételkiesés, a felmerülő egyéb költségek és a harmadik félnek okozott károk enyhítésében.

A Marsh Kockázatkezelési, Tanácsadó és Biztosítási Alkusz Kft.

Az 1871-ben alakult Marsh a biztosításközvetítés és a kockázatkezelés világelső vállalata. Szakértői a világ több mint 130 országában segítik az ügyfeleket abban, hogy előre lássák, számszerűsítsék és tökéletesen megismerjék várható kockázataikat. A cég világszerte több mint 35 ezer munkavállalóval rendelkezik. Tevékenysége felöleli egyrészt az összes iparágat a KKV-tól a nagyvállalati méretig, másrészt magánszemélyeket, valamint nemzetközi szervezeteket és kormányszerveket egyaránt.

A Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC) kizárólagos tulajdonát képező leányvállalat olyan globális szakmai szolgáltató cég, mely ügyfeleinek tanácsot és megoldásokat kínál a kockázat, a stratégia és az emberek tekintetében. A cégcsoport világszerte több mint 76 ezer kollégával és megközelítőleg 17 milliárd USD éves bevétellel rendelkezik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: kiberbiztonság