Okosotthonok: a legfontosabb a biztonság és a megtakarítás

Okosotthonok: a legfontosabb a biztonság és a megtakarítás
A Wavin friss kutatása szerint a lakás és családiház tulajdonosok többsége nem a kényelmi funkciók, hanem a biztonság és a költségmegtakarítás miatt érdeklődik az okosotthonok iránt. Jelenleg a legtöbb ingatlanban a világítás, az elektromos berendezések, illetve a központi fűtés szabályozható okos eszközökkel. Bár a válaszadók túlnyomó többsége nyitott az ilyen megoldásokra, mégis sokan gyanakvással tekintenek a központi szabályzó, illetve távoli elérést biztosító rendszerekre. A Wavin Építőipari Trendmutatója szerint ugyan jelenleg kevesebb új otthon épül, a hatékony energiafelhasználás egyre fontosabbá válik, éppen ezért elsősorban a már meglevő ingatlanokban installálható, vezeték nélküli, ún. wireless megoldások iránt erősödhet a kereslet.

A Wavin az őszi, felújítási szezon kapcsán az okosotthonokról kérdezte a magyar családi ház, illetve lakás tulajdonosokat. A piacvezető vállalat Építőipari Trendmutatójából kiderül, hogy a válaszadók 40 százaléka saját bevallása szerint már jól ismeri ezeket a rendszereket, további 50 százalékuk pedig kifejezetten érdeklődik az okos megoldások iránt. A megkérdezettek háromnegyede bele is vágna az okosotthon kialakításába, ám minden második válaszadó csak abban az esetben, ha ez nem jár fúrás-faragással, azaz kizárólag vezeték nélkül (wireless) rendszert választana.

„Az eddigi tapasztalataink alapján arra számítunk, hogy idén ősszel tovább élénkül majd az utólag is installálható okosmegoldások iránti igény, hiszen segítségükkel nem csak kényelmesebb, energiahatékonyabb és biztonságosabb lesz az otthonunk, hanem a már meglevő ingatlanunk értékét is növelhetjük” – mondta el Galambos Erik, a Wavin számára okosotthon rendszerek telepítését végző kiemelt partner, a Luem Kft műszaki vezetője.

A felmérés szerint a válaszadók elsősorban a biztonság, illetve az elérhető költségmegtakarítás miatt alakítanának ki okosotthont, a kényelem csak másodlagos szempont. A kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezettek harmada gyanakvással fogadja az olyan megoldásokat, mint a központi szabályzó funkció, vagy a távoli elérés. Pedig éppen a központi szabályzó segítségével, valamennyi eszköz összehangolásával érhetjük el a leghatékonyabb energiafelhasználást, a távoli eléréssel pedig bárhol, bármikor szem előtt tarthatjuk az otthonunkat, ráadásul baj esetén automatikus figyelmeztetést kapunk.

A Wavin kutatása szerint a legtöbb hazai otthonban a világítás, az elektromos berendezések, illetve a központi fűtés integrálható okos rendszerekbe. Sok ingatlanban továbbá az árnyékolók (redőnyök, rolók), a hűtés (klíma vagy mennyezethűtés), a riasztórendszer, a tűzjelző, az öntözőrendszer, vagy az automata nyílászárók (például garázs-, és kertkapuk) is központilag szabályozhatók, illetve távolról is elérhetők lehetnének. Az olyan, szintén okos rendszerekbe csatlakoztatható elemek, mint a gépi szellőztetés, a kerti szikkasztó-, és tározómezők, illetve a medencefűtés a legtöbb magyarországi ingatlanban még nem található meg.

Az újfehértói Zsindelyes Cottageban például a Wavin Sentio rendszerelemek a legváltozatosabb szerepekben kapcsolódnak a központi épületfelügyeleti rendszerbe, amely az okosotthonok nagy létesítményeket kiszolgáló megfelelője. A sokszoros díjnyertes pálinkáiról ismert családi vállalkozás a közelmúltban turisztikai komplexumot is létrehozott, amelyhez egy 25 apartmanból álló szállórészleg, wellnessépület, falusi iskola, múzeum és kápolna tartozik. Az épületegyüttesben a Sentio olyan megoldások integrálásával segíti az energiahatékony, átlátható működést, mint a talajszondás, hőszivattyús felületfűtés és -hűtés, a konyhai légtechnika rendszer, a kazánvezérlés, az uszodai légtechnikai páramentesítő, vagy az integrált klímák. Az okos, akár családi házak esetében is megvalósítható megoldások működéséről videós összefoglaló is készült.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!