Nőket árultak egy alkalmazásban

Nőket árultak egy alkalmazásban
Néhány fiatal srác úgy gondolta, hogy hangot ad a nőgyűlöletének és egy olyan troll alkalmazást készítenek, amin nőket tárgyként kínáljak eladásra.

Több férfit is letartóztatott az indiai hatóság, amiért olyan alkalmazásokat fejlesztettek, melyen keresztül muszlim nőket árultak pénzért. Az alapvető emberi jogokkal szembemenő, nőket tárgyiasító és gyűlöketkeltő programokat a Githubra töltötték fel, és az egyik legnagyobb közösségi portálon keresztül, a Twitteren terjesztették – írta meg a Hindustan Times és a BBC nyomán a leet.hu.

A Sulli Deals-re keresztelt alkalmazás eredetileg 2021. júliusában bukkant fel, ami azért került ismételten a hatóságok látókörébe, mert a napokban egy másik hasonló program is megjelent, a Bulli Bai, ahová 100 nő képét töltötték fel. Az alkalmazásokban a nőket úgy kínálták megvételre, mint a tárgyakat, még speciális akciókat is tartottak.

A hatóságok szerint azonban ténylegesen egyetlen személyt sem adtak el, ami csupán annak köszönhető, hogy a férfiak elsődleges célja a nők emberi mivoltukban való meggyalázása és a gyűlöletkeltés volt. A képeket valójában az internetről és közösségi felületekről lopkodták le, köztük számos indiai és/vagy muszlim hírességgel, bollywoodi színésznővel és újságíróval, de mellettük számos civil képét is felhasználták az emberi jogok megsértéséhez.

A Sulli Deals esetében a 25 éves Aumkareshwar Thakurt tartóztatták le, aki elfogása után teljes beismerő vallomást tett, míg a Bulli Bai fejlesztéséért négy diákot állítottak elő – köztük egy 21 éves programozóval. A nyomozás azonban nem ért még véget, ugyanis több nőgyűlölő csoport is érintett lehet a dologban, akik a gyanú szerint segítettek a nők kiszemelésében és a képeik kigyűjtésében.

Az Amnesty International 2018-as jelentése szerint Indiában a nők különösen kitettek a zaklatásnak és az erőszaknak, és minél szókimondóbb egy nő, annál valószínűbb, hogy célponttá válik – ennek mértéke a vallási kisebbségekhez és a hátrányos helyzetű kasztokhoz tartozó nők esetében az utóbbi időszakban nőtt.

A borítóképen az egyik letartóztatott diákot viszik a rendőrségre.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: alkalmazás, Twitter