Nők tech területen? A választás lehetősége a fontos, nem a számok

Nők tech területen? A választás lehetősége a fontos, nem a számok
2002 óta dolgozom IT területen angol nyelvtanári diplomával. 2008-ban lettem IT vezető az akkori munkahelyem lengyelországi cégében, 80 betongyárral, 2 cementgyárral plusz mészkő bányákkal. Képzeljétek el azt a helyzetet, amikor 29 évesen, nőként, alapfokú IT üzemeltetési tudással besétáltam a cég lengyel irodájába, hogy “sziasztok, akkor én vagyok az új IT vezető”. És szerencsém volt, a kollégák jól fogadtak, így hamar magamra tudtam szedni azt a plusz információt, ami az IT infrastruktúra átlátásához és vezetéséhez szükséges volt.

Ebben a helyzetben azonban már eleve van pár bukkanó, amit én pont sikeresen tudtam venni. Mások viszont nem biztos, hogy ilyen szerencsés helyzetben vannak. Először is, mivel előtte IT ügyfélszolgálatot vezettem, volt némi rálátásom arra, hogy a többi csapat egyébként mivel foglalkozik. Másrészt, rengeteget olvastam és képeztem magam a területen, hogy érdemi beszélgetőpartner legyek ezekben a témákban. Harmadrészt, amikor megpályáztam ezt a pozíciót, volt, aki ezt jóváhagyta, azaz cégen belül megvolt az elismertségem mint vezető a teljesítményem alapján. Negyedrészt, jól fogadtak a kollégák, és szerintem én is megfelelő módon közelítve illeszkedtem be.

Amikor úgy döntöttem, áttérek az ügyfélszolgálatról az IT irányra, több dolog is motivált. Egyik oldalról kíváncsi voltam, milyen ott dolgozni, ahol közelebb vagyunk a cég működéséhez, a gyártáshoz, és azt támogatjuk meg IT megoldásokkal. Ugyanakkor az is a szemem előtt lebegett már akkor, 29 évesen, hogy olyan irányba szeretnék menni, ahol várhatóan lesz munka 45 éves koromban is. És ez a döntésem sokszorosan bebizonyosodott az évek során.

Az is látszik, hogy a szakma sokszínű: kellenek olyanok, akik jók az adatokkal, akik logikusan és strukturáltan gondolkodnak, akik inkább koordinálni szeretnek, akiknek jó szervezőkészségük van, akik empatikusak az ügyfelekkel és felhasználókkal, vagy akár akik nyelveket beszélnek. A sztereotípiák csak a fejekben élnek, a valóság ennél jóval árnyaltabb és érdekesebb!

Így alakult, hogy 2018 végén tized magammal megalapítottam a ShareIT Lab kezdeményezést, hadd ismerjék meg ezt a sokszínűséget és a lehetőségek tárházát minél többen mások is, nők is! Hadd döntsék el ők, érdekli-e őket ez az irány ahelyett, hogy helyettük kimondjuk, “ez nem neked való”. Végülis egy próbát megér, és ha bejön, lehetőséget, karrierutat, stabil állást tudhat magáénak, akár nő vagy férfi!

Célunk az, hogy normalizáljuk a nők az IT-ban téma körüli mítoszokat és sztereotípiákat, és ezáltal elősegítsük nők pályakezdését, karrierváltását és érvényesülését digitális technológia területeken. Egy területen, ahol az IVSZ szerint évi 22 ezer betöltetlen pozíció van, és ahol az Eurostat és az OECD statisztikák alapján jelenleg a magyar dolgozó lakosság 3,4%-a dolgozik, közülük 11%. azaz kb. 17 ezer fő nő. A lehetőség tehát adott, a kérdés, élni a lehetőséggel adott-e?

Az egyesület idei küldetését megkoronázandó összehívjuk Magyarország IT-s és IT iránt érdeklődő nőit, és december 4-én online megrendezzük itthon az első női IT-s, az IT.a.helyed konferenciát, ahol olyan témákat érintünk, amire sokan kíváncsiak: női példaképeket mutatunk be, adunk lehetőséget egymástól kérdezni és beszélgetni, megosztunk friss információkat képzésekről és IT trendekről, valamint lesz a résztvevőknek alkalmuk különböző önfejlesztő programon is részt venni.

Az eseményről további információ az esemény honlapján: https://shareit-lab.hu/eloregisztracio/

És a Facebook eseményben: https://www.facebook.com/events/2812410422362926

Akár IT-s nő vagy, akár érdekel, mik a lehetőségek, IT.a.helyed!

(Fotó: startupstockphoto/pixabay)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Laczkó Katalin

IT és általános menedzsment szakember. Az informatika mellett kiemelten foglalkozik vállalati digitális transzformáció be- és végigveztetésével. Fontos számára a nők helyzete az IT-ban, személyes …


Címkék: nők, informatika