Nézz fel az égre! Jön az év leglátványosabb csillaghullása

Nézz fel az égre! Jön az év leglátványosabb csillaghullása
A Geminidák meteorraj csúcspontja december 14-én reggel 8 órakor lesz, de már jóval korábban megkezdődik az igazi csillaghullás.

Az elmúlt napokban már láthattak néhány hullócsillagot azok, akik hajnalban felnéztek az égre. Ezek már az egyik leglátványosabb meteorraj, a Geminidák tagjai voltak, amelyből a legtöbbet december 13-ról 14-re virradó hajnalban láthatjuk majd – emlékeztetett a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A Geminidák a nevét az Ikrek csillagképről kapta. A meteorrajt 1862-ben fedezték fel, így meglehetősen fiatalnak mondható. Összehasonlításként: a Perseidákat időszámításunk szerint 36-ban, a Leonidákat pedig 902-ben észlelték először őseink.

"A Geminidák első megfigyelései során még kevésbé tűnt aktívnak, mindössze 10-20 meteort lehetett látni óránként. Az idő előrehaladtával szerencsére nagyot nőtt az aktivitása, napjainkra akár 120-150 hullócsillagot is számolhatunk a legsűrűbb csúcsidőszakban. Percenként akár két izzó csíkot húzhatnak a Föld légkörében felizzó meteorok a decemberi égbolton" – olvasható a csillagvizsgáló weboldalán.

Dél felé fordulva érdemes az egész eget kémlelnünk, mert a meteorraj tagjai bárhol feltűnhetnek. Ezek általában sárga fénnyel izzanak fel, miközben másodpercenként 35 km-es sebességgel érkezve elégnek a Föld légkörében.

Mivel a csúcspont (percenként nagyjából 150 meteor érkezése) december 14-én reggel 8 órára esik, így ezt már nem lehet látni, ám a Nap csak 7 óra 23 perckor kel majd fel, így érdemes lehet az utolsó pillanatig kivárni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: csillagászat