Nem váltotta be ígéretét a Facebook

Nem váltotta be ígéretét a Facebook
Tavalyi ígérete ellenére figyelmen kívül hagyta a Facebook a klímaváltozásról terjedő álhírek többségét.

A Facebook 2021 májusában vállalta, hogy a jövőben jobban odafigyel a klímaváltozással kapcsolatos álhírekre. Tavaly még azt ígérték, hogy Kanadában, Franciaországban, Németországban, Írországban, Nigériában, Dél-Afrikában, az Egyesült Kriályságban és az Egyesült Államokban nagyobb figyelmet fordítanak az éghajlatváltozással kapcsolatos álhírekre. Egy frissen megjelent tanulmányból azonban úgy tűnik, hogy ezt a vállalását nem sikerült megvalósítani.

A tanulmányt a Center for Counter Digital Hate (CCDH) szakemberei készítették, akik a világ 10 legnagyobb klímaváltozást tagadó oldalainak tartalmait elemezték. Egészen pontosan 184 népszerű bejegyzést megvizsgálva vonták le következtetéseiket.

Az eredmények szerint a posztoknak több mint felét nem címkézte fel „klímaváltozással foglalkozó” tartalomként a Facebook. Pedig a címkéknek pont az lett volna a lényege, hogy a témával foglalkozó megbízható oldalakra tereljék át a fogyasztókat, ahol elolvashatják az álinformációk cáfolatait.

A szakemberek kiemelték, hogy a tanulmányt azután kezdték el, hogy a Facebook 2021-ben megígérte az álhírek ellen való fellépést. Csak olyan bejegyzéseket vizsgáltak, melyek ezután kerültek fel a közösségi oldalra.

(Forrás: hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!