Négy új telefont mutatott be az Apple

Négy új telefont mutatott be az Apple
Sosem volt még példa rá, hogy az Apple október közepén mutassa be új iPhone-jait. Kedden este négy új telefont is leleplezett az Apple, no meg egy kisebb, olcsóbb, okosabb hangszórót.

Tim Cook vezérigazgató szokásától eltérően nem ecsetelte hosszan az Apple eredményeit, így aztán már a magyar idő szerint kedden este tartott virtuális bemutató negyedik percében feltűnt az első újdonság: az új HomePod okoshangszóró kisebb testvére, a HomePod mini.

A nemcsak méretében, formájában is átalakított – hengerszerű helyett gömbszerű – készülék új funkciókat nem hozott: az Apple ezúttal is kimagasló hangminőségű, intelligens hangfeldolgozó technológiákkal megtámogatott okoshangszórót ígér. A zene- és podcasthallgatás az Apple Music mellett történhet majd iHeartRadio, Radio.com, TuneIn, Pandora és Amazon Music szolgáltatásokon át is – a nagy konkurens Spotify támogatása hiányzik a listáról. A hangszóró okosságát a Siri digitális asszisztens iPhone-okon megszokott technológiája biztosítja, így a hangszórótól is rákérdezhetünk az időjárásra, a naptárunk aznapi menetrendjére, a friss hírekre, illetve például üzenetet is küldhetünk segítségével.

A HomePod mini alkalmas az okosotthon (HomeKit technológiával kompatibilis) eszközeinek vezérlésére, a redőnytől a kávéfőzőig. Érdekes újdonsága az Intercom nevű funkció, mellyel “körbekiabálhatunk” a házban a családnak – például arról, hogy ki milyen pizzát szeretne –, a családtagokat a HomePodoktól kezdve az AirPods fülhallgatókig mindenhol utoléri az üzenet, és persze válaszolni is tudnak.

A 99 dolláros hangszóró november 6-án jelenik meg.

Egy új kor kezdete, vagy rögtön öté

Még tizenöt perce sem tartott a bemutató, amikor már kiderült: valóban érkezik az 5G technológia az iPhone-okba. Ez Tim Cook szerint egy új éra kezdetét jelenti.

Az 5G jól ismert előnyeit – melyek jócskán túlmutatnak a sebességen; ide kattintva olvashat róluk – az eseményre meghívott Hans Vestberg, az amerikai Verizon telekommunikációs szolgáltató vezérigazgatója ecsetelte. Beszéde után rögtön kiderült az is, az Apple első 5G-s készüléke az iPhone 12.

Az új, szögletesebb kialakítású alapmodell házán jócskán faragtak, így 11 százalékkal vékonyabb, 15 százalékkal kisebb és 16 százalékkal könnyebb lett – miközben a képernyő az iPhone 11-hez hasonlóan 6,1 hüvelykes maradt (felbontása 2532x1170 pixeles). Viszont OLED technológiás (Super Retina XDR), ami képminőségben fontos előrelépés az LCD-hez képest.

Az Apple a szokásos üvegnél tartósabb megoldást ígér a speciális kerámiaréteggel, ami a kedd este elhangzottak szerint nemcsak a korábbi iPhone-oknál teszi strapabíróbbá az új modelleket, hanem a más gyártók által alkalmazott üvegnél is jobb.

Az iPhone 12-be szerelt új chip (A14 Bionic) természetesen ezúttal is gyorsabb, mint elődje, miközben kevesebb energiát fogyaszt. Az Apple szerint a lapkában dolgozó hatmagos processzor 50 százalékkal gyorsabb bármely más mobilos processzornál, ahogy a grafikai vezérlő (GPU) is hasonlóan viszonyul a mezőnyhöz.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Apple, iphone, mobil