Ne nyissa meg ezeket az e-maileket! Mutatjuk, miért

Ne nyissa meg ezeket az e-maileket! Mutatjuk, miért
A Kaspersky kutatói egy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében folyó, az átlagosnál nagyobb intenzitású adathalász-akcióra derítettek fényt.

Csak egy nap alatt és csak a Kaspersky vírusvédelmi eszközeit használó felhasználók körében (Kaspersky Security Network) több mint százan kaptak abból a magyar nyelvű – bár igen rossz magyarsággal megírt – levélből, amellyel csalók próbálják megszerezni az érintettek adatait - írja a hvg.hu. Az orosz kiberbiztonsági cég szerkesztőségünkhöz péntek kora este eljuttatott figyelmeztetése szerint ez egy átlagosnál intenzívebb adatszerző akcióra utal.

Bár száz e-mail egy tízmilliós országban nem sok, figyelembe kell venni, hogy a Kaspersky a magyarországi internetezőknek csak egy részére lát rá, sokan más vírusvédelmi megoldást használnak, vagy semmi ilyesmi nincs a gépükön.

Így – számításaink szerint – valószínűsíthető, hogy napi szinten ezres, vagy akár tízezres nagyságrendben mennek ki a csaló e-mailek. A csalók adóvisszatérítést ígérve próbálnak személyes adatokat (név, adóazonosító és e-mail) ellopni a címzettektől.

A levél szövege szerint "az idén kifizetett összes adót az online ügyfelek számára ellenőrizték. Az év végén jelentkezzen be az alábbi linkre és hajtsa végre az alábbi lépéseket. Adja meg nevét, vezetéknevét és azonosítószámát, és erősítse meg e-mailjét. Biztosítjuk, hogy jogod van az ebben az évben fizetett pénz visszaszerzésére." A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!