Nagyon rosszat is jelenthet, ha túl gyorsan lemerül a mobilod!

Nagyon rosszat is jelenthet, ha túl gyorsan lemerül a mobilod!
A G Data kiberbiztonsági vállalat adatai szerint 2020 első fél évében több mint kétmillió kártékony androidos alkalmazás látott napvilágot, azaz minden nyolcadik másodpercben megjelent egy új kártevő. Az elemzők szerint a túlságosan olcsó telefonok gyakran végül igen drágának bizonyulnak.

A tavalyi év első feléhez viszonyítva több mint 10 százalékos növekedést regisztrált a G Data az androidos kártevők számában - írja a hvg.hu. A német vírusvédelmi cég adatai szerint legalább kétmillió kártékony androidos program látott napvilágot hat hónap alatt, ami egy napra lebontva több mint 11 ezer új alkalmazást jelent.

A járvány idején azok az alkalmazások bizonyultak népszerűnek a támadók kezében, melyek koronavírus-követő alkalmazásnak álcázták magukat. Legjobb esetben a járványügyi adatokat megjelenítő alkalmazás a háttérben reklámokat jelenített meg, de gyakran sokkal veszélyesebb volt, ugyanis zsarolóvírust tartalmazott.

A támadók egyre gyakrabban használnak úgynevezett droppereket a mobilos kártevők terjesztésére. A dropper egy androidos alkalmazás telepítőcsomagja, amely önmagában nem tartalmaz kártevő komponenseket. Második fázisban tölti le és telepíti a kártékony komponenseket, így a támadó jobban elrejti az antivírus-megoldás elől a vírust.

A droppert nem könnyű kifejleszteni, ezért drága támadóeszköznek bizonyul – hangsúlyozza közleményében a G Data. Azonban igencsak hatékony, hiszen különböző alkalmazásoknak – például játéknak vagy képszerkesztőnek – lehet álcázni a kártevőket. A gyermekeket nagyon könnyen be lehet velük csapni, ahogyan az például a Fortnite hamis verziójáról kiderült – ezt különböző weboldalakról, a Play áruház megkerülésével lehetett letölteni. A biztonsági szakemberek esetenként azonban még a Google Play áruházban is találtak kártékony alkalmazásokat. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!