Nagyon nem mindegy, honnan végzed a munkádat

Nagyon nem mindegy, honnan végzed a munkádat
A pandémia miatt a szomszédos országokba ingázók közül sokan tértek át otthoni munkavégzésre, így átmenetileg magyarországi otthonukból látják el a munkájukat. Ők a külföldi foglalkoztató társaság bérszámfejtésén keresztül kapják a fizetésüket. Az érintett munkavállalók munkabérének adóztatása szempontjából ugyanakkor körültekintően kell eljárni, a járvány ugyanis ezen munkabérek adójogi megítélése tekintetében is változásokat eredményezhet. A Mazars adószakértői elmondták: ha az adóügyi illetőség országa Magyarország, úgy a fizikailag itt történt munkavégzésre kifizetett munkabér is itthon adóköteles.

A COVID–19-világjárvány csapást mért a mobilitásra, az országhatárok lezárása, a korlátozó intézkedések sok munkavállaló életét forgatták fel. A mobilitás csökkenésével együtt változott meg világszerte a munkavégzés helye is a nem termelő, illetve a helyhez nem kötött szolgáltató szektorokban dolgozóknál. Speciális munkavállalói csoportot alkotnak azok, akik rendszeresen, de kizárólag munkavégzés céljából lépik át az országhatárokat. A határ menti ingázó munkavállalók egyáltalán nincsenek kevesen: a becslések szerint egymillióan vannak az Európai Unión belül, a KSH hazánkban is több tízezerre teszi a számukat.

A koronavírus-járvány miatt a vállalkozások jelentős része vezette be az otthonról történő munkavégzést, a változás pedig az ingázókat is érinti: átmeneti jelleggel sokan felhagytak az ingázással és tértek át home office-ra. Kérdés, hogy ez a változás milyen hatással van az adókötelezettségeikre.

„Az országhatáron át ingázó dolgozók jellemzően a külföldi vállalkozás bérszámfejtésén keresztül kapják a fizetésüket, amelyből a foglalkoztató vonja le és fizeti meg a közterheket, optimális esetben a nemzetközi adó- és járulékszabályok figyelembevételével. Ezek a közterhek a foglalkoztató társaság államának költségvetésébe folynak be személyi jövedelemadó formájában, illetve az ottani társadalombiztosítási rendszerhez járulnak hozzá a levont és befizetett járulékokon keresztül” – tájékoztatott dr. H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója.

A fő szabály tehát az, hogy habár a határ menti munkavállalókat kizárólag az adott munka elvégzése köti egy másik államhoz, az adófizetés mégis a munkáltató államában történik, mivel a dolgozó fizikailag ott végzi a munkát. Az OECD által alkotott modellegyezményre épülő, általánosan elterjedt szabályozás szerint a munkabér abban az országban adóztatható, ahol a magánszemély adóügyi illetőséggel bír, kivéve, ha a munkát egy másik állam területén végzi. Amennyiben tehát a munkát a magánszemély az illetőségétől eltérő ország területén végzi, úgy a munkabér a munkavégzés országában adóztatható. Ezt a helyzetet borította fel a pandémia, hiszen sok ingázó hagyott fel a munkába járással, és tért át hosszabb-rövidebb időre az otthoni, a lakóhelye szerinti országban történő munkavégzésre.

„Az adófizetés szempontjából az ilyen esetekben az érintett államok adójogszabályai, valamint a kettős adóztatás kizárásáról szóló egyezmény alapján mindig meg kell vizsgálni, hogy a munkavállaló melyik országban bír adóügyi illetőséggel – hangsúlyozta dr. H. Nagy Dániel. Amennyiben az adóügyi illetőség országa a magánszemély lakóhelyének országa, úgy a fizikailag ebben az államban történt munkavégzésre tekintettel kifizetett munkabér ott lesz adóköteles.

” Mit jelent mindez a munkaviszonyban álló felekre? A Mazars adószakértői hangsúlyozzák, hogy a foglalkoztatottnak és az őt foglalkoztató külföldi vállalatnak figyelnie kell a szabályozás részleteire, illetve a konkrét munkavégzés jellegére. A munkavállalónak figyelemmel kell lennie a magyar adójogszabályokra, valamint arra, hogy a külföldi munkáltatótól szerzett munkabért miképpen kell bevallania és az adót megfizetnie az adóügyi illetősége országában. Az esetek többségében ennek adminisztratív terheit is neki kell viselnie.

Egy olyan magyar cégnek pedig, aki foglalkoztat külföldről ingázó munkavállalókat, tekintetbe kell vennie a munkavállaló adóügyi illetőségét, továbbá azt, hogy a munkavégzésre fizikailag melyik országban kerül sor. Ha ez az ország nem a társaság országa, hanem a másik ország, ami a munkavállaló illetőségének országa, akkor a munkabért (vagy annak azt a részét, amely fizikailag a másik országban elvégzett munka ellenértékeként kerül kifizetésre) – a kettős adóztatás elkerülése érdekében – a bérszámfejtésen keresztül mentesíteni kell a magyar adóztatás alól.

A Mazars szakértői egy egyszerű példával szemléltetik az ingázók adójogi helyzetét.

Egy magyar állampolgárságú, Sopronban élő programozó már évek óta Bécsújhelyen dolgozik egy helyi informatikai cégnél. A járvány kitöréséig, 2020. március 6-ig napi szinten bejárt dolgozni a munkahelyére. A munkáltatójával megbeszéltek szerint március 6. és július 31. között azonban felhagyott az ingázással, és Magyarországról, otthonából dolgozott. Augusztus hónapban a munkaideje felét továbbra is otthon, másik felét az Ausztriában található irodában töltötte.

A példa alapján a programozó márciusi munkabére 5/22 arányban Ausztriában, 17/22 arányban pedig Magyarországon adóköteles. Az áprilistól júliusig terjedő időszakra kapott munkabére teljes egészében, míg az augusztusi bére 50 százalékban Magyarországon lesz adóköteles. Amennyiben az osztrák bérszámfejtést megfelelően módosítják, a példában szereplő programozó nettó fizetése várhatóan magasabb lesz ezekben a hónapokban, tekintettel a magyar személyi jövedelemadó alacsonyabb mértékére.

A Mazars adójogi szakértője aláhúzta: „Mint a példából is látható, a határ menti ingázó munkavállalók adózásának megítélése alapos és eseti mérlegelést tesz szükségessé. Az egyes nemzeti adójogszabályoknak való megfelelés biztosítása megköveteli az érintett ország szabályainak alapos ismeretét.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!