Nagyon hamar baj lehet az 5G-ből

Nagyon hamar baj lehet az 5G-ből
Már most is rengeteg energiát igényelnek, de az évtized végére megtízszereződik a fogyasztásuk. Ezzel a felütéssel nehéz lenne eladni a világnak a mostanában 5G-re váltó mobilhálózatokat. A telekommunikációs óriások nemcsak azt tervezik megakadályozni, hogy a hátrányok felzabálják az új generációs hálózatok által biztosított előnyöket, más módon is zöldítenék a szektort.

A mobilhálózatok által elfogyasztott 1 kWh energia 5 kWh-nyi csökkenést hoz más iparágak energiafogyasztásába - írja a hvg.hu. Erre jutott 2015-ben a Carbon Footprint környezetvédelmi tanácsadó cég, majd négy évvel később a GSM Szövetség ötös szorzó helyett már tízszeres hatásról adott ki jelentést, és jelentésében annak is hangot adott, hogy 2025-re már egy a húszhoz lesz az arány. Ennyit jelenthet a mobilhálózatok, újabban leginkább az 5G által hajtott digitalizáció, automatizáció, robotizáció.

Az érem másik oldalán ott van Anders Andrae kalkulációja. A Huawei svéd kutatója ugyanarra az évre jósolt adatcunamit. Számításai szerint 2025-re az egyre több adattal dolgozó – felvevő, tároló, átvivő – infokommunikációs szektor fogyasztja majd el a globálisan megtermelt villamos energia 20 százalékát, és felel majd az összes szén-dioxid-kibocsátás 5,5 százalékáért. Az Ericsson kutatása szerint 2015-ben 3,6 százalék illetve 1,4 százalék volt a két érték.

Az adatcunami kifejezés jól magyarázható a dél-koreai példával: a Statista által gyűjtött adatok szerint idén májusban egy 3G-s előfizető átlagosan 0,08 GB adatot forgalmazott, egy 4G-s előfizetésen 9,3 GB folyt át, az 5G-s hálózatra kapcsolódóknál ez az érték 27,42 GB volt. A Huawei számításai szerint – a jobb minőségű tartalmakat engedő 5G-nek köszönhetően – 2030-ban átlagosan 600 GB-nyi adatot forgalmaz majd egy előfizető. Ehhez adódik hozzá, hogy egyre több otthoni, városbéli és ipari szerkezet kapcsolódik a netre, mindent összeadva szintén óriási növekedést eredményeznek. Az Ericsson által idézett számítások szerint például egy önvezető autó egyetlen óra alatt 4000 GB adatot generál majd.

Ryan Ding, a Huawei szolgáltatói üzletágának elnöke október közepén, a dubaji MBBF 2021 technológiai konferencián arra figyelmeztette a szektort: a növekvő felhasználói igényeket a hagyományos infrastruktúrára épülő hálózatok 2030-ra már több mint tízszeres energiafogyasztás mellet tudják kiszolgálni.

A kínai technológiai vállalat az emírségekben rendezett eseményen mutatta be fehér könyvét a zöld 5G-ről annak érdekében, hogy katalizálja az iparágbéli párbeszédet. A dokumentumból kiderül például az is, hogy 8 százalékkal több a mobilhálózatok egy gigabájtra eső energiafogyasztása, amikor 20 Mbps letöltési sebességet biztosítanak, mint amikor fele olyan gyors a mobilnet. A sebesség pedig alapvető felhasználói elvárás abban a korban, amikor mindenki akadásmentesen szeretné végigülni nagy felbontású videokép előtt munkaidőben a Teams-távkonferenciát, ebédidőben a YouTube-klipet, este a Netflixről streamelt filmet vagy éppen az egyre részletesebb, életszerűbb képi világú online játékot. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: 5G