Nagy változások jönnek a Spotify-nál

Nagy változások jönnek a Spotify-nál
Jelenetős változtatásokat jelentett be a Spotify a tartalommoderálási módszereiben, miután a platform legismertebb podcastere, Joe Rogan rengeteg hamis információt terjesztett korábban a koronavírus elleni vakcinákról és a járványról. A streamingszolgáltató ezért biztonsági tanácsadó testületet hoz létre, így elkerülve az esetleges jövőbeni botrányokat.

A bizottságban elsőre 17-en kapnak majd helyet – köztük gyűlöletbeszéd elleni szervezetek képviselői, jogtudósok, kommunikációs szakemberek -, akik várhatóan új irányelveket is megfogalmaznak majd a platform számára. A bejelentésből kiderült, a Biztonsági Tanácsadó Testület nem fog döntéseket hozni konkrét tartalmakról vagy alkotókról, így nem is lehet majd fellebbezni a Spotify egyes döntései ellen. Így a Facebookétól eltérő moderálási rend lesz érvényben hamarosan a platformon.

A tanács feladata az lesz, hogy segítse a Spotify-t abban, hogy biztonságos módon fejlessze a termékeit és azok irányelveit, miközben tiszteletben kell, hogy tartsa az alkotói véleménynyilvánítás szabadságát – olvasható a közleményben.

A Spotify alapvetően zenei streamingként él sokak fejében, azonban az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordít a platform a podcastokra, illetve a hangoskönyv-piacon történő terjeszkedésre is. Az egyre nehezebben áttekinthető hanganyagok pedig komolyabb ellenőrzést követelnek majd, ebben segíthet a bizottság munkája. Azt azonban egyelőre nehéz átlátni, miként tudják majd moderálni a streaming platform komoly fejlesztései által létrejövő tartalmakat. Egyes hírek szerint ugyanis élő hang (live audio) módon, valamint a hangról szövegre történő átültetést segítő mesterséges intelligencián (text-to-speech AI) is dolgozik a vállalat.

A mostani bejelentés kicsit megkésett a Spotify részéről, tekintve hogy Rogan botránya után több ismert zenész (Neil Young, Joni Mitchell) is letilttatta zenéit a platformról. A streaming kezdetben nem is reagált a legsikeresebb podcastját érintő botrányra, később viszont elkezdte eltávolítani a vitatott epizódokat a műsortárából. Végül több mint 100 részt töröltek, sokat a faji megkülönböztetést alkalmazó nyelvezete miatt. A streamingszolgáltató egyébként kizárólagos jogokat birtokol az olyan podcastokhoz, mint a The Joe Rogan Experience, azonban általában platformként pozícionálja magát, így a műsorok tartalmáért sem vállal kizárólagos felelősséget.

(24.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Spotify