Mutatjuk a hitelfelvételi tippeket a kisvállalkozásoknak

Mutatjuk a hitelfelvételi tippeket a kisvállalkozásoknak
Alighanem nincs olyan vállalkozás, amelynek fennállása során legalább egyszer ne lenne szüksége külső forrásra ahhoz, hogy biztosítsa további fejlődését.

Alighanem nincs olyan vállalkozás, amelynek fennállása során legalább egyszer ne lenne szüksége külső forrásra ahhoz, hogy biztosítsa további fejlődését. A külső forrásbevonás legkézenfekvőbb módja a hitelfelvétel. Az Erste Bank szakértőinek segítségével a novekedes.hu összefoglalta, hogy hitelfelvételnél mire érdemes figyelni.

Mikor érdemes hitelt felvenni?
Rövid távon például akkor, amikor a megrendelők még nem fizetik ki a vállalkozás által értékesített termék vagy nyújtott szolgáltatás ellenértékét, miközben már a cégtől a beszállítói és alvállalkozói kérik a pénzt. Az is előfordul, hogy az áru vagy az anyagkészlet beszerzéséhez nincs elég pénz a bankszámlán. Középtávon, ha az a cég növekedéséhez elengedhetetlen. Például, ha bővíteni kellene a jelenlegi szerepkört, vagy új – mondjuk export- – tevékenységet kíván felvenni a vállalkozás, mert a vevők és a megrendelők láthatóan igénylik, hogy ezt a szolgáltatást vagy terméket éppen ő nyújtsa. További ok lehet, ha új piacra szeretne betörni a cég, vagy kinőtte a jelenlegi telephelyét, azt bővíteni kell, vagy legalább felújítani. Fontos lehet a hitel hirtelen jött üzleti lehetőségek kiaknázásához, vagy magántőke bevonása érdekében. Valamint akkor is, ha uniós támogatásokért pályáztunk, de nem tudunk várni a beruházás megkezdésével addig, amíg nem jön meg a pénz – ilyenkor elengedhetetlen az előfinanszírozás.

Milyen banki hiteltípusok vannak és azok mit jelentenek?

Tárgyi fedezet nélküli hitelek Ezeknél a bank nem kér olyan biztosítékot (ingatlan- vagy egyéb tárgyi fedezetet – például gépekre, eszközökre, járművekre vagy céges részesedésekre bejegyzett jelzálogot), amely a törlesztőrészletek nem, vagy nem megfelelő ütemű fizetése esetén fedezetet jelenthet a kölcsön és annak terheinek a megfizetésére. E hiteleknél jellemzően a bank a vállalkozás tulajdonosának készfizető kezességét és/vagy intézményi kezességet (garantőr intézmény) von be fedezetként. Folyószámlahitel A folyószámlához tartozó hitelkeret, amelynek mértékéig a cég mínuszba is viheti a folyószámláját. E negatívum a hitele, amelyet rögtön rendez, ahogy pénz érkezik a számlájára. A teljes keret összegéig bármikor, bármekkora összeg felhasználható. Kamatot mindig az aktuálisan felhasznált összegre számol a bank. Klasszikus rulírozó hitel A pénzintézet a nála vezetett számla mellé biztosít egy hitelkeretet. Ezt az ügyfél igény szerint használhatja fel, s a törlesztés is tetszőleges ütemben zajlik. Ilyen hitelt azok vehetnek fel, akiknek a számlájára havi rendszerességgel érkezik jövedelem. A hitelkeretet például az átmeneti pénzhiány kiküszöbölésére, a termeléshez szükséges erőforrások, árukészletek finanszírozására lehet használni. A teljes cikk itt érhető el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!