Mit tesznek meg a szülők, hogy a legjobb anyagi feltételekkel indítsák el gyermekeiket az életbe?

Mit tesznek meg a szülők, hogy a legjobb anyagi feltételekkel indítsák el gyermekeiket az életbe?
Szinte mindent. A magyar szülők elsöprő többsége, 80 százaléka fontosnak vagy kiemelkedően fontosnak tartja, hogy gondoskodjon gyermeke jövőjéről és százból mindössze kilencen gondolják úgy, hogy ha már felnőtt a gyerek, álljon meg a saját lábán - derül ki az OTP 2019-es Öngondoskodási Index kutatásából. A fiatalok önállóságának megteremtése azonban nemcsak a szülők hozzáállásán múlik. Az OTP Bank szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az időben és célirányosan kiválasztott megtakarítási termékkel lerövidíthető a felnőttkori otthonlakás időszaka, ami Magyarországon valamivel meghaladja az Európai Unió átlagát.

A 18-34 éves magyarok 62 százaléka még a szüleivel él a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019-es adatai szerint, a hazai fiatalok átlagosan 27 éves korukban költöznek el a családi otthonból. Az Európai Unió átlaga ugyan ennél nem sokkal alacsonyabb, 26 év (férfiaknál 26,9, nőknél 25 év), de Svédországban például már 18 évesen elhagyják a gyerekek a szülői házat. Az OTP tavalyi, legutóbbi Öngondoskodási Index* kutatása azt mutatja, hogy a bankszámlával rendelkező szülők 21 százaléka időben elkezd gyűjteni, takarékoskodni, hogy megfelelő anyagi háttérrel indítsa útnak gyermekeit, 19 százalékuk pedig valamilyen jól fizető szakma irányába próbálja terelni őket, míg százból 16-an inkább saját magukon spórolnak, hogy a fiataloknak mindenük meglegyen. Az OTP Bank Pénzügyi Tervezőjének adatai szerint, az ügyfelek körében ennél magasabb a gyermekeik jövője érdekében takarékoskodó szülők aránya, a 48-66 éves korosztály csaknem harmada jelölte meg a fiatalok boldogulásának támogatását megtakarítási célként, amelynek elérésére átlagosan valamivel több, mint hat évet fordítanak.

Az OTP Bank 2020-as, harmadik negyedévi adatai azt mutatják, hogy a fiatalabb korosztályok tagjainak többsége lakáscélra, saját otthon vásárlására vagy felújításra gyűjt. A 18-27 év közöttieknél 59, a 18-34 éveseknél 63 százalék az arányuk, a megtakarítás átlagos időtartama pedig 4 év – számolt be Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója „Az OTP Bank tanácsadással, széleskörű megtakarítási termékpalettával segíti az önálló élet megkezdésére készülő ügyfeleit. Szakértőink és az online is elérhető Pénzügyi Tervező segítségével mindenki, szülők és gyermekek egyaránt megtalálhatják az anyagi lehetőségeiknek és élethelyzetüknek leginkább megfelelő megoldást” - tette hozzá.

A KSH statisztikáiból az is kiderül, hogy a 30-hoz közelítők egyre sürgetőbb késztetést éreznek az önállóság feltételeinek megteremtésére. Az OTP Öngondoskodási indexe egy másik párhuzamra is rámutat: a szülők 80 százaléka tudatosan törekszik arra, hogy megtanítsa gyermekének, hogyan kell gazdálkodni a pénzzel. Mindez egybecseng a gyermekeik megfelelő útba indítását fontos (24 százalék) vagy éppenséggel a legfontosabb (56 százalék) céljaik között meghatározó válaszadók arányával.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!